Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi stanar Risnjaka: Doru, dobro nam došao!

04.05.2019.

15:28

Autor: Nenad Lučić

Doru prije puta u Hrvatsku (Foto: Prorsus komunikacije)

Doru prije puta u Hrvatsku (Foto: Prorsus komunikacije)

Foto: - / -

Dovođenjem 14 novih jedinki iz Slovačke i Rumunjske nositelji projekta Life Lynx nastoje genski ojačati i osigurati opstanak populacije risa u Hrvatskoj i Sloveniji. Nakon hvatanja u Rumunjskoj i potrebnih priprema, ris Doru na području Nacionalnog parka Risnjak pušten je u goranske šume.

Povratak risa prirodi bio je izniman trenutak za sudionika hrvatsko-slovenskog projekta "Life lynx" Vedrana Slijepčevića s Veleučilišta u Karlovcu. "Došli smo do tri sekunde užitka i susreta s tom predivnom životinjom te prvom kapi svježe krvi u šumskom moru Gorskog kotara i sve je to razlog da se ježim, a nije mi hladno!"

Pripremanje današnjeg događaja trajale su dugo, ističe Magda Sindičić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Počele su, kaže, prije pet godina, kada su znanstvenici prvi put dokazali da se risovi na području Hrvatske i Slovenije pare u srodstvu i da našoj populaciji prijeti izumiranje. "Zajedničkim snagama s našim kolegama iz Slovenije, Rumunjske i Slovačke napisali ovaj veliki projekt, koji će rezultirati dovođenjem 14 primjeraka risa u Hrvatsu i Sloveniju."

Sa slovenske strane granice uskoro će u prirodu biti pušten još jedan ris, najavljuje voditelj projekta "Life Lynx" Rok Černe. "Za razliku od Hrvatske, gdje je ris odmah pušten u prirodu, u Sloveniji jedinku ove životinje zasad držimo u ograđenom prostoru. Tamo će boraviti još oko tri tjedna, kada risa planiramo pustiti na lokaciji koja je tridesetak kilometara udaljena od ove današnje."

O posebnosti današnjeg događaja primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da mu je posebno drago što će rumunjski ris Doru "dobiti hrvatsko državljanstvo" upravo u Gorskom kotaru jer je Primorsko-goranska županija u Hrvatskoj najbogatija bioraznolikošću te biljnim i životinjskim svijetom. Današnje puštanje risa u prirodu organizirano je na lokalitetu Nacionalnog parka Risnjak, gdje se prije 46 godina odvijao istovjetan događaj. Poslušajte:

Obnova populacije risa, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.