Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi svjetski rekord za Hrvatsku: Sanda Delija zaronila na 98 m dubine, a na treningu "probila" i čarobnih 100 metara

17.05.2023.

09:19

Autor: Radio Rijeka

Sanda Delija

Sanda Delija

Foto: Sanda WR / .

Riječanka Sanda Delija nakon prošlogodišnje uspješne sezone u ronjenju na dah, koju je zaključila s osvojenom brončanom medaljom na svjetskom prvenstvu, ozbiljno je ušla u novu sezonu napornim treninzima u bazenu kao i na suhom. 

Naravno, ronjenje na dah je primarno morska disciplina pa je formu tempirati odlučila u karipskim morima oko otočne države Dominike zajedno sa roniocima Anom Petković, Petrom Klovarom i Vitomirem Maričićem iz kluba Ocean Rijeka na zajedničkim pripremama. 


Iako se Sanda zadnji čas odlučila priključiti kolegama, svakodnevnim zaronima uskoro je počela premašivati sama svoje rekorde i na kraju dosegnula čarobnu granicu od 100 metara dubine, zaronivši 101 metar za što je bilo potrebno oko 4 minute. Koliko je ovo velik uspjeh govori činjenica da je manje od 10 žena u povijesti zaronilo dublje od 100 metara. 


No, Sanda Delija nije stala na tome. S priprema se direktno uputila na drugu stranu svijeta, egipatski Sharm el Sheik gdje je nastupila na Freediving World Cup natjecanju u namjeri da ostvari novi svjetski rekord, za što joj je bilo dovoljno 98 metara dubine u njenoj primarnoj disciplini – FIM. 


U prvom danu nastupa, Sanda je sigurno ostvarila svoj cilj i upisala se u povijest ronjenja na dah. 


Ovo je svakako veliki poticaj za nastavak sezone u kojoj se očekuje još dva svjetska prvenstva, gdje hrvatski predstavnici Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić brane titulu najuspješnije reprezentacije sa prošlog svjetskog prvenstva.


Direktno iz Egipta, Sanda Delija javlja dojmove nakon rekorda i odrađene doping kontrole: 

Točno prije 5 godina postigla sam svoj prvi državni rekord, a danas, 15. Svibnja 2023. i moj prvi svjetski rekord! U tih 5 godina uložena je sva moja energija i vrijeme da bi mi se san ostvario. Mnogo je mentalnih i fizičkih treninga i priprema iza ovog zarona i izuzetno sam zadovoljna kako sam započela sezonu 2023. Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od 3 minute i 58 sekundi. Ovo je početak jednog novog poglavlja gdje će motivacija biti snovi, želja i vizija. Želim dalje pomicati svoje granice i spremna sam na sve prepreke i teškoće koje to nužno nosi sa sobom. Nakon nekoliko pauze i odmora spremna sam za nastavak trening plana i novi ciklus priprema koje programira moj trener Vitomir Maričić, te je novi fokus na nadolazećem svjetskom prvenstvu.

Sanda Delija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.