Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi uređaj za pročišćavanje voda u Njivicama

31.10.2015.

14:18

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Njivicama na otoku Krku danas je pušten u probni rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za područje Njivica i Malinske. Kapacitet pogona je 20 tisuća ekvivalenata, a vrijednost investicije oko 10 milijuna kuna.

Danas otvoreni pogon dio je Jadranskoga projekta, koji se financira kreditom Svjetske banke. Uz Omišalj i Krk, to je treći punkt, kaže direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić: "U podprojekt Krk zadnjih četiri - pet godina uloženo je 63 milijuna kuna, no bitno je da se na to naslanjaju europski projekti, koji će na Krku biti 'teški' oko 60 milijuna eura u naredne tri - četiri godine."

Danas otvorenim pogonom zaokružena je prva faza. U sljedećoj, koja će se financirati iz europskih kohezijskih fondova, završit će se mjesne mreže, drugi stupanj pročišćavanja otpadnih voda i zbrinjavanje mulja, kaže direktor Komunalnog poduzeća Ponikve Frane Mrakovčić. Prema njegovim riječima, sve bi to trebalo biti u funkciji do kraja desetljeća.

Efekti danas otvorenoga pogona, kao i prethodno izgrađenih u Omišlju i Krku, vide se na poboljšanoj kvaliteti i čistoći mora - preduvjetu za turizam, najvažniju gospodarsku granu otoka Krka. Javlja Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.