Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi uspjeh riječkih kardiologa

30.03.2023.

14:49

Autor: Tatjana Sandalj

Ilustracija postavljanja nove generacije kardioverter-defibrilatora

Ilustracija postavljanja nove generacije kardioverter-defibrilatora

Foto: - / KBC Rijeka

Prvi put u Hrvatskoj, tim liječnika riječkog KBC-a ugradio je djetetu supkutani uređaj s elektrodom koji, u slučaju aritmije, sprječava zastoj rada srca. Dječak, koji je zastoj srca preživio zahvaljujući ocu i njegovoj brzoj reakciji oživljavanja, oporavlja se u bolnici.

Prikaz postavljanja klasičnog kardioverter-defibrilatora

Prikaz postavljanja klasičnog kardioverter-defibrilatora

Foto: - / KBC Rijeka

Četrnaestogodišnjaka je zadesio srčani arest u njegovu domu, a do dolaska hitne oživljavao ga je otac i upravo zbog pravovremeno pružene prve pomoći, istaknuo je intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju riječkog KBC-a Neven Čače, on će moći nastaviti normalno živjeti. 

Svako oživljavanje na terenu je bolje nego nikakvo!

dr. Neven Čače

Glavna sestra Marina Klasan, intervencijski kardiolog dr. Sandro Brusich, pomoćnica ravnatelja dr. Renata Dobrila Dintinjana, intervencijski kardiolog dr. Neven Čače i dr. Aleksandar Ovuka intervencijski kardiolog

Glavna sestra Marina Klasan, intervencijski kardiolog dr. Sandro Brusich, pomoćnica ravnatelja dr. Renata Dobrila Dintinjana, intervencijski kardiolog dr. Neven Čače i dr. Aleksandar Ovuka intervencijski kardiolog

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Osoba koja je doživjela srčani zastoj ima sklonost da se to ponovi, pa liječnici takvim pacijentima ugrađuju kardioverter-defibrilator. To je uređaj koji, u slučaju aritmije, šalje elektrošok da bi se spriječio zastoj rada srca. Ako vam je asocijacija bio srčani pacemaker, na dobrom ste tragu, ali dok pacemaker i stimulira srce, ovaj može samo pratiti rad srca i defibrilirati.


Kod klasičnog kardioverter-defibrilatora se elektroda kroz krvne žile stavljala u srce, a kod novog supkutanog uređaja ta se elektroda nalazi ispod kože. Takvi se uređaji koriste kod pacijenata koji imaju probleme s venskim sustavom, ali i kod mladih ljudi.


Naime, kod klasičnog uređaja elektroda s godinama može puknuti, a zamjena elektrode koja dugo stoji u tijelu i urasla je u srcu i krvnim žilama, vrlo je rizična. Stoga se uređaji nove tehnologije stavljaju mladim pacijentima, kod kod kojih će u organizmu stajati više desetljeća, tumači intervencijski kardiolog Klinike za bolesti srca i krvnih žila riječkog KBC-a Sandro Brusich.


Rizik od iznenadne srčane smrti u djece i mladih zapravo nije tako mali. U SAD-u godišnje upravo od toga umre 1500 djece i mladih u dobi do 25 godine. Intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju riječkog KBC-a Aleksandar Ovuka dodaje da kod čak 60 posto slučajeva nema nikakve ranije naznake da sa srcem nešto nije u redu.


Zato su svi liječnici na konferenciji za novinare redom upozoravali da treba znati i treba primijeniti postupak oživljavanja kod osobe koja je doživjela srčani zastoj. Dr. Čače je podsjetio da Hrvatska liječnička komora PGŽ i Hrvatsko društvo za akutno zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata organiziraju, u prostoru Hrvatske liječničke komore na Jadranskom trgu u Rijeci, svake srijede poslijepodne tečajeve oživljavanja koji su otvoreni za svih. 


Osim toga, unatrag mjesec dana s riječkom gradskom upravom nastoje dogovoriti tečajeve oživljavanja za nastavnike osnovnih škola te nabavku automatskih vanjskih defibrilatora, kojima laici lako barataju, za sve osnovne škole Rijeke.


Poslušajte liječnike:

Novi uspjeh riječkih kardiologa, a oni samo ponavljaju: treba znati reanimirati!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.