Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi Vinodolski: Mažuraniću ostaje trg, Tuđman dobiva najdulju šetnicu

11.09.2015.

12:58

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ivanu Mažuraniću ostaje središnji trg u Novom Vinodolskom, a prvi hrvatski predsjednik dobiva najdulju novljansku šetnicu, odlučili su u petak vijećnici Gradskog vijeća Novog Vinodolskog,

Ovaj kompromisni prijedlog iznio je novljanski gradonačelnik Oleg Butković te su na taj način otklonjeni nedavni prijepori nastali nakon što se pojavila mogućnost da bi Trg Ivana Mažuranića mogao biti preimenovan u Trg Franje Tuđmana. Vijećnici su na određen način potvrdili da su obojica hrvatskih velikana pobjednici: i ban Mažuranić i prvi hrvatski predsjednik Tuđman.

Šetnica koja se sada zove Obala Kneza Domagoja dobit će ime Franje Tuđmana. Najdulja novljanska šetnica, u duljini od ukupno oko tri kilometra, protezat će se od gradske luke do uvale Grabrova, na jugoistočnom ulazu u gradsko područje, zatim dalje kroz 110 godina star novljanski park. Na tu novoimenovanu šetnicu nastavlja se, sve do susjednog mjesta Povile, također novoimenovana šetnica, i to s nazivom Obala doktora Josipa Sokolića, poznatog kardiokirurga koji je koncem rujna 1988. godine prvi uspješno presadio ljudsko srce u zagrebačkoj Klinici Rebro. I novljanski park konačno dobiva i službeni naziv: Park Ivana Mažuranića, premda se i dosad godinama tako neslužbeno nazivao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.