Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi Vinodolski: Novljani slave dan grada

06.01.2022.

11:30

Autor: Hina

Novi Vinodolski

Novi Vinodolski

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Novljani slave Dan grada 6. siječnja što je i datum donošenja glasovitog pravnog dokumenta, Vinodolskog zakona 1288., a na sutrašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Novog Vinodolskog dodijelit će se nagrade zaslužnima. 

Sjednica će biti održana u gradskoj vijećnici, upravo u prostoru gdje je prije 734 godine donesen Vinodolski zakon.


Na sjednici će biti uručene nagrade i zahvalnice zaslužnim građanima te posebna nagrada, iznimno priznanje - imenovanje počasnim građaninom. Titulu počasne građanke Novog Vinodolskog ponijet će kazališna i filmska glumica Branka Petrić Fehmiu, rođena 1937. u Novom Vinodolskom, koja je u Beogradu gdje živi ostvarila dugogodišnju i još uvijek aktivnu glumačku karijeru.


Godišnje nagrade dobit će Klapa Vinčace, višestruki laureati Omiškog festivala, Narodni muzej, utemeljen prije 70 godina, te Kulturno-umjetničko društvo Ilija Dorčić.


Vinodolski zakon, nakon Ruske pravde iz 11./12. stoljeća, najstariji je pisani pravni kodeks, a potpisali su ga predstavnici onodobnih gradova vinodolskog kraja i priobalja i to Novog-grada, danas Novog Vinodolskog, Ledenica, Bribira, Grižana, Drivenika, Hreljina, Bakra, Grobnika i Trsata.


Vinodolski zakon popisao je i regulirao dotadašnje običajne norme između vlastele i puka, penalizirao počinitelje različitih kaznenih djela, ali i zabranio torturu u postupcima ishođenja priznanja.


Povodom Dana grada Novog Vinodolskog danas je u župnoj crkvi svetih Filipa i Jakova služena sveta misa.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.