Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi vozni redovi za Liburniju izazvali nezadovoljstvo stanovništva

13.05.2015.

13:20

Autor: Antonela Galić-Pruša

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od danas je izmijenjen, odnosno znatno smanjen vozni red Autotrolejovih linija 32, 34, 35 i 37 koje voze na području Grada Opatije.

Iz riječkog Komunalnog društva kažu da je razlog tome što nije postignut dogovor o sufinanciranju s jedinicama lokalne samouprave Opatije, Matulja i Kastva. U gradu Opatiji, neugodno su iznenađeni takvom odlukom, kao i mnogobrojni korisnici autobusnih županijskih linija. Neopravdan je to potez Autotroleja, koji šteti stanovnicima liburnijskog kraja, za čije su korisnike neke linije smanjene i za 60%, kaže pročelnik za komunalni sustav grada Opatije Miljenko Ujčić. "Prije svega zato što mi već duži niz godina imamo Autotrolej kao prijevoznika, sufinanciramo njegovo poslovanje, jer se ono ne pokriva iz cijene vozne karte. Imamo zaključen ugovor iz 2012. i po tom ugovoru u cijelosti izvršavamo sve svoje obaveze."

Iz Autotroleja ispričavaju se korisnicima zbog smanjenog voznog reda, ali i navode svoje razloge. "I to iz razloga što upravo grad Opatija spori model raspoređivanja kilometara rashoda i prihoda navedenih linija i došlo je do stvaranja duga za prošlu godinu u iznosu od 530 tisuća kuna," kaže glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić.

U cijeloj priči, najviše su zakinuti putnici, primjerice mještani Bregi jer linija 34 Opatija - Veprinac od danas, umjesto deset polazaka, ima svega četiri. "Promjenu voznog reda na način da autobus za grad zadnji polazi u 15:50, mislim da je neizvedivo, normalno odlaziti i polaziti na neko odredište u gradu, a isto tako vraćati se nazad autobusom koji prometuje od 19:30 kao zadnji autobus je stvarno vrlo teško. Prijašnji zadnji polazak je bio u 22:45", kaže Robert Puljić, korisnik linije.

Slaba je utjeha korisnicima što već kupljene mjesečne karte, za opatijsko područje, mogu koristiti na svim riječkim linijama. Poslušajte prilog Antonele Galić-Pruša te pogledajte nove vozne redove:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.