Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi zakon o pomorskom dobru: žestoka rasprava u Saboru, udruge pozivaju na prosvjede

25.01.2023.

17:34

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

U Rijeci, pod stadionom na Kantridi

U Rijeci, pod stadionom na Kantridi

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

U Saboru je počela rasprava o prijedlogu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Riječ je o prijedlogu o kojem javnost raspravlja već neko vrijeme, a udruge pozivaju na prosvjede jer se boje zabrana. Prosvjed u Zagrebu bit će 2. veljače, a u Opatiji na prosvjed Žmergo poziva već ove subote.

I prije početka rasprave o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama oporba je upozoravala da se njime otežava pristup brojnim plažama, tražeći povlačenje zakona iz procedure, no vladajući su uzvratili kako oporba izmišlja te da se predloženim ne "kradu plaže".


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uporno je u srijedu uvjeravao saborsku oporbu da se novim zakonom plaže neće privatizirati ni ograđivati te poručio kako će se do drugog čitanja sporni članici razjasniti.


Prosvjed inicijative Javno je dobro bit će održan u Zagrebu 2. veljače, a kvarnerska podrška toj inicijativi je prosvjed što je sazvan za subotu 28. siječnja u Opatiji s počekom u 10:30 sati. 


"Treba nam novi Zakon o pomorskom dobru koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more!", pišu organizator prosvjeda u Opatiji iz Udruge Žmergo, a u emisiji Tris Radio Rijeke njihove stavove je objasnila Helena Traub, poslušajte:

Helena Traub o prosvjedu najavljenom za subotu

Sto posto naše

Sto posto naše

Foto: - / Udruga Žmergo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.