Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi Zakon o tržištu plina liberalizirat će veleprodaju

04.05.2016.

15:55

Autor: Elvira Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Opatiji su se okupili stručnjaci za plin. Govorilo se o terminalu za ukapljeni prirodni plin koji bi se trebao graditi na Krku, niskougljičnoj strategiji te o novom Zakonu o tržištu plina koji stupa na snagu sljedeće godine.

Ovo je zadnja godina Vladine odluke o smanjenju cijene plina od 18 do 20 posto. U travnju sljedeće godine na snagu stupa novi Zakon o tržištu plina koji će liberalizirati veleprodaju, a kućanstvima omogućiti odabir opskrbljivača i plaćanje tržišne cijene plina. Zamjenik ministra gospodarstva Leo Prelec rekao je da i dalje ostaje sustav javne usluge u kojem će kupci dobivati određenu cijenu plina. Dodaje da će postojati i model kako najugroženije kupce zaštiti od naglog porasta cijene.

Zahvaljujući prvo plutajućem LNG terminalu na Krku za dvije godine, a potom i kopnenom, kupci odnosno veliki dobavljači moći će dobavljati plin iz bilo kojeg dijela svijeta što će pomoći u liberalizaciji, ali i mogućem smanjenju cijena za krajnjeg korisnika, kaže direktor tvrtke LNG Hrvatska Mladen Antunović. Na opatijskom skupu govorilo se i o niskougljičnoj strategiji koju Hrvatska mora donijeti kako bi u svim segmentima, od gospodarstva do šumarstva, smanjila emisiju stakleničkih plinova, prema uvjetu Europske unije. Poslušajte izjavu Lea Preleca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.