Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti za kvalitetnije poslovanje

19.07.2015.

13:02

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski sabor je jednoglasno usvojio Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti koji između ostalog daje mogućnost jedinicama lokalne samouprave produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata te propisuje obvezu da ugostitelj ili njegov djelatnik imaju odgovarajući stupanj obrazovanja.

Među važnijim promjenama koje donosi taj zakon iz Ministarstva izdvajaju one vezane uz pružanje usluga u ugostiteljskoj djelatnosti kojima se ugostiteljima omogućuje pružanje usluga smještaja u sobama, apartmanima, studio apartmanima i kućama za odmor, i ne samo u poslovnim već i u stambenim prostorima.

Privatnim se iznajmljivačima, koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju, omogućava pružanje usluga u domaćinstvu i bez uvjeta dokazivanja da su vlasnici zemljišta.

Utvrđuje se i minimalno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, uz mogućnost njegovog produženja od strane jedinica lokalne samouprave. Velika novost koju donosi zakon je i osnivanje Središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu kojim će biti obuhvaćeni svi ugostiteljski i objekti u domaćinstvu te obiteljsko poljoprivredna gospodarstva u kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

Lokalna samouprava i dosad je mogla produljiti zakonom propisano radno vrijeme ugostiteljskih objekata od 6 do 24 sata, ali tek do dva sata iza ponoći, sada je ta odluka neograničena.

Poznati riječki ugostitelj Branko Grubišić smatra da je ova odluka suprotna ustavu dok je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić rekao je da će prije donošenja odluke provjeriti što građani žele.

Nema kvalitetnog ugostiteljstva bez obrazovanja zaključio je poznati riječki ugostitelj član skupštine ceha ugostitelja Branko Grubišić koji već 41 godinu ima ugostiteljski objekt na istom mjestu u Rijeci.

Javlja Marijana Smokvina:
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.