Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novinar i pisac Predrag Lucić umro u Splitu

10.01.2018.

10:49

Autor: Hina, Iva Črnjar Ivančan

Predrag Lucić (Foto: Wikipedia)

Predrag Lucić (Foto: Wikipedia)

Foto: - / -

Nakon teške bolesti u Splitu je preminuo Predrag Lucić, suosnivač Feral Tribunea, ugledni novinar, pisac i redatelj. Lucić je preminuo jutros oko 7:30, potvrdio je Hini njegov prijatelj Viktor Ivančić.

Predrag Lucić je rođen 1964. u Splitu. Jedan je od osnivača Feral Tribunea, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku. Od 2009. objavljivao je dnevnu kolumnu "Trafika" u Novom listu.

Izdavačka kuća Adamić 2016. godine objavila je Lucićevu knjigu "Step by Step - Stepinac & još mnoge druge popularne pjesme". U knjizi Lucićevih urnebesnih stihova nalaze se pjesme pisane od 2013. do 2016. u kojima ovaj vrhunski satiričar obrađuje brojne događaje iz novije hrvatske povijesti, te najvažnije teme iz oblasti kulture, društvenih odnosa, politike, gospodarstva, religije, novinarstva, sporta i kriminala. "Poezija Predraga Lucića formalno je posve različita od Dežulovićeve, ali njezin je moralni izvor identičan - poruga i smijeh u lice nasilju, nacionalizmu i isključivosti svake vrste. Nije nikakva novost da je Lucić najproduktivniji i najumješniji parodičar hrvatske književnosti", napisao je Boris Pavelić (Novi list).

Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu. Studirao kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Režirao u Beogradu, Splitu i Tuzli.

Na Splitskom ljetu 1987. godine napravio festivalske novine "Summer Times". Od siječnja 1985. povremeno surađuje u Feralu, satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije. Od 1988. do danas stalni autor Ferala. Od iste godine u Omladinskoj iskri piše kolumnu "Drugačije mlad", uređuje kulturnu rubriku i duhoviti podlistak "Le Spizd".

U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. počinje raditi kao novinar-terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral koji tada dobiva svoje puno ime Feral Tribune. Ujesen 1990. s Feral Tribuneom seli u Slobodnu Dalmaciju, gdje radi i kao predratni i ratni reporter.

Komemoracija za kolegu Predraga Lucića održat će se u četvrtak, 11. siječnja 2018. godine, u 14 sati, u Redakciji Novog lista (Staklenik). Knjiga žalosti bit će otvorena već od jutra u istom prostoru, a nakon komemoracije bit će u holu Novog lista.

ožujku 1993. napušta Slobodnu Dalmaciju i sa skupinom kolega pokreće satiričko-politički dvotjednik Feral Tribune. Prve brojeve lista potpisuje kao glavni i odgovorni urednik. U prosincu 1993. Feral Tribune postaje tjednik. Od tada pa sve do gašenja Ferala 2008., Lucić radi kao urednik lista, autor tekstova, uređuje web-stranice, kreira fotomontaže, ispisuje i uređuje razne rubrike, te pokreće i uređuje "Biblioteku Feral Tribune".

Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao u časopisima "Fantom slobode", "Ars", "Sarajevske sveske" i "Naše pismo".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.