Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novo cjepivo stiže u idućem tjednu

07.09.2022.

10:31

Autor: Neva Funčić

Ilustracija cjepiva

Ilustracija cjepiva

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Epidemiologinja dr. Andrea Šuran najavila je dolazak novog adaptiranog cjepiva koje štiti od ishodišne varijante virusa te omikron varijante.


Cjepivo bi prema sadašnjim najavama trebalo stići već idući tjedan, a Primorsko-goranaska županija će u prvoj pošiljci dobiti 17 tisuća doza bivalentnog cjepiva. Riječ je varijantnom cjepivu protiv BA.1 podvarijante omikrona. Ono osim osnovne varijante virusa, cilja i na omikron varijante virusa.


Zasad očekujemo 17 tisuća doza, no vidjet ćemo kako će se kroz rujan odvijati distribucija cjepiva, a očekujemo u narednom periodu i cjepivo protiv podvarijanti BA.4 i BA.5.


Prema podacima HALMED-a cjepivo je odobreno za starije od 12 godina i namijenjeno je osobama koje su već primarno cijepljene, odnosno dobile su prvu i drugu dozu odnosno treću booster dozu pri čemu minimalan razmak mora biti tri mjeseca od primanja zadnje doze cjepiva, istaknula je Šuran.


U Trisu je Neva Funčić razgovarala s epidemiologinjiom dr. Andreom Šuran:


Tris: Epidemiologinja Anfrea Šuran

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.