Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novo na riječkoj kroatistici: cjeloživotno učenje poljskog jezika i kulture

11.11.2017.

09:25

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novost na Filozofskome fakultetu u Rijeci program je cjeloživotnoga učenja Suvremena Poljska - jezik i kultura koji počinje u siječnju 2018. godine. To je, uz današnji Dan nezavisnosti Poljske, bio povod za razgovor s profesoricom Agnieszkom Rudkowskom i studenticom Mateom Marchini.

Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci već godinama nudi niz kolegija vezanih za Poljski jezik i kulturu. Novost na Odsjeku je program cjeloživotnoga učenja Suvremena Poljska - jezik i kultura. "Pozvani su svi građani Rijeke koji su zainteresirani učiti o Poljskoj, a prijaviti se mogu kod mene, na adresu arudkowska@ffri.hr", govori profesorica Agnieszka Rudkowska.

Kolegiji povezani s Poljskom su izborni kolegiji koji se nude kroatistima, ali i studentima drugih odsjeka, ukoliko ima mjesta. To su: Poljski jezik od 1 do 6, Poljska kultura i civilizacija te Poljska književnost na preddiplomskome studiju i Poljska kinematografija na diplomskome studiju.

"Interes je jako velik, studenti nauče puno toga: kratki pregled književnosti 19. i 20. stoljeća, poljsku kulturu i civilizaciju od osnutka države do 21. stoljeća, a što se tiče kinematografije, krećemo od prvoga poljskog flma iz 1908. godine. Gledamo ih i analiziramo. Studenti koji su sada na Poljskome jeziku 4, već jako dobro znaju poljski, a neki odlaze i na ljetne škole u Poljsku", opisuje Rudkowska.

Studentica Matea Marchini odslušala je kod profesorice Rudkowske već nekoliko kolegija. Potvrdila je profesoričine riječi da se puno može naučiti. "Koristi nam to znanje, pogotovo nama kroatistima koji proučavamo svoj jezik u odnosu sa slavenskim jezicima. Ljepota nas, bratskih naroda, je to koliko smo zapravo slični. Kada dođete u Poljsku kao Hrvati, osjećate se toliko dobrodošlima da je to zadivljujuće", opisuje Marchini.

Agnieszka Rudkowska i Matea Marchini ugostile su nas na Filozofskome fakultetu u Rijeci uoči Dana nezavisnosti Poljske. Poslušajte zanimljivi razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.