Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novo ulaganje u crikveničku Thalassotherapiju vrijedno 28 milijuna kuna

17.06.2019.

14:03

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Zamjenica župana Marina Medarić na današnjem je susretu s novinarima najavila nastavak ulaganja u Thalassotherapiju Crikvenica koja kreće u postupak ishodovanja građevinske dozvole za rekonstrukciju i nadogradnju objekta Istra.

Projekt obuhvaća adaptaciju sadašnje tri etaže i nadogradnju još dvije etaže objekta, koji je građevinski vezan s objektom Centra medicinske rehabilitacije. S ovom investicijom ukupne vrijednosti 28 milijuna kuna, smještajni kapacitet bi se sa sadašnjih 68 kreveta povećao na 178 kreveta, a sobe bi bile opremljene u bolničkom standardu za medicinsku rehabilitaciju.

Zamjenica Marina Medarić podsjetila je da je prošle godine ova županijska zdravstvena ustanova obilježila pola stoljeća postojanja. Thalassotherapia Crikvenica specijalna je bolnica važna za postoperativnu ortopedsku fizikalnu rehabilitaciju odrasle populacije cijele regije. Također, najveća je rehabilitacijska ustanova u liječenju pedijatrijske populacije iz cijele Hrvatske koja boluju od alergijskih i kroničnih plućnih bolesti. Od 2011. godine krenule su rekonstrukcije i nadogradnje objekta i gradnja nove zgrade na četiri etaže s tisuću četvornih metara prostora bez arhitektonskih barijera i novim funkcionalnostima prostora.

Gradnju objekta pratila je izgradnja kompletne nove bolničke infrastrukture svih instalacija između objekata bolnice, zgrade su adaptirane, izgrađen je "Park medicinske rehabilitacije", solarni sustavi za zagrijavanje sanitarne vode smještajnih objekata Istra, Dalmacija, Ružmarinka i Lovorka te za rashlađivanje restorana objekta Ružmarinka. 2015. g. krenula je najzahtjevnija investicija rekonstrukcije i nadogradnje objekta s ciljem izgradnje objekta Medicinskog rehabilitacijskog centra na četiri etaže ukupne bruto površina 2 tisuće i 310 četvornih metara.

U prve dvije etaže su opremljeni prostori za provođenje fizikalne rehabilitacije, a na trećoj i četvrtoj etaži ordinacije i prostori za dijagnostiku. Ukupna ulaganja u objekte, opremu i održavanje iznosila su 86,5 milijuna kuna od čega je proračun PGŽ financirao 56,8 milijuna kuna, uključujući otplatu glavnice kredita u iznosu od 11.750.000 kuna koja se otplaćuje u anuitetima do 2021. godine.

Zamjenica je također najavila i projekt "Karakterizacije autohtonih vinskih sorti Kvarnera" koji će se provoditi u suradnji s riječkim Sveučilištem. Nakon značajnih aktivnosti u obnovi i širenju nasada autohtonih vinskih sorti na području naše Županije u pripremi je projekt koji donosi i novi iskorak u bredniranju i tržišnom pozicioniranju vina naše regije. Projekt će se temeljiti na znanstvenim istraživanjima karakteristika autohtonih vina, a trajat će tri godine.

Procjenjuje se da je za komercijalizaciju lokalnih kvalitetnih i autohtonih vinskih kultivara potrebno najprije utvrditi enološki karakter i komercijalne mogućnosti postojećih autohtonih kultivara, te ih dodatno povezati s tržišnim segmentom turizma i lokalnog ugostiteljstva. Poslušajte izjavu:

Medarić o crikveničkoj Thalassoterapiji, pripremio Josip Krmpotić

Marina Medarić i Goran Petrc (Foto: PGŽ)

Marina Medarić i Goran Petrc (Foto: PGŽ)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.