Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novo vrijeme, nove navike: domaći gosti su u hrvatskim kampovima dobrodošli

29.11.2021.

16:32

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Foto: - / -

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prošloga tjedna održan je tematski tjedan o campingu. Mnoštvo zanimljivih predavanja, demonstracija i nekoliko zanimljivih podataka. Koliko hrvatskih gostiju puni domaće kampove?

Kampovi su važan dio turističke ponude u Hrvatskoj. U ukupnoj statistici drugi su po broju smještajnih kapaciteta i drugi po broju ostvarenih noćenja. U kovid godini kampovi su se punili samo osam posto manje nego godinu prije, a to govori o tome koliko je taj segment zanimljiv i tražen. 

Hrvatski gosti u punjenju domaćih kamping kapaciteta sudjeluju sa samo 2,5 posto. U svim nama konkurentnim zemaljama domaće stanovništvo sudjeluje u tom proizvodu s 50 posto. Primjerice, Danska i Francuska pune više od trideset posto kapaciteta u kampovima domaćim gostima, objašnjava profesorica Cvelić Bonifačić. 

Zapravo, kampovi će postati jedan od najtraženijih oblika smještaja jer zadovoljava sve potrebe što nam ih novi uvjeti života otvaraju, a to su prije svega kontakt s prirodom i sigurnost, objašnjava profesorica Menadžmenta kampova s FHMT Josipa Cvelić Bonifačić.

Trendovi zelene transformacije, potreba za što komotnijim i sigurnijim smještajem, uz podizanje kvalitete kamp opreme i vozila, već sad mijenjaju navike gostiju.

Pri tom je važno i osmišljavanje programa u kampovima jer postoji čitava paleta specijaliziranih kampova: dječji kampovi, kampovi za ljude koji imaju rekreativne aktivnosti u prirodi, parkovi uz nacionalne parkove i parkove prirode ili gradove, gastro kampovi... cijeli niz diferenciranih proizvoda.

Radi unapređenja te djelatnosti, podizanje organizacijskih kapaciteta i sposobnosti da brendiramo i prodamo ono čega imamo u izobilju, a to je priroda, na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu traju upisi u šesti ciklus cjeloživotnog obrazovanja iz menadžmenta kamping resorta.

Uz to, za 2023. pripremaju upis prve generacije u Europi jedinstvenog magisterija iz područja održivog kamping menadžmenta, u suradnji s još nekoliko sveučilišta i najboljim europskim kampovima. Više poslušajte u razgovoru:

Josipa Cvelić Bonifačić: Camping; pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.