Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novotny: Pitanje je hoće li se Orešković snaći u našoj politici

29.12.2015.

17:29

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi mandatar Tihomir Orešković dolazi iz velike korporacije, ali je pitanje hoći li se snaći u našoj politici, rekao je u emisiji "Radio burza" Damir Novotny. Hrvatska je jedna od najzaduženijih zemalja ne samo u Europi nego i u svijetu jer joj je javni dug narastao na 90 posto BDP-a.

"To će biti veliki problem nove vlade, a slijede nam bolni i radikalni rezovi", smatra ekonomski analitičar dr. sc. Damir Novotny. "Rješavanje deficita nije nemoguća misija, ali moramo biti svjesni da će se jedan dio državnih poduzeća morati privatizirati, bez obzira što javnost o tome misli. Rezova će biti, ali ne toliko drastičnih kakvih se pribojavaju sindikati", kaže Novotny.

Hrvatska je ipak nakon šest godina krize pronašla put oporavka, novu ravnotežu ponude i potražnje, ali to nije zasluga nijedne dosadašnje vlade. "Za oporavak je zaslužan privatni sektor koji je heroj ovog izlaska iz krize", kaže Novotny i dodaje da su se građani pomalo zasitili štednje, pa je i potrošnja lagano porasla.

Za izlazak iz krize bit će potrebno nekoliko Vladinih mandata i širi društveni konsenzus, smatra Novotny. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.