Hrvatski radio

Radio Rijeka

NP Risnjak traži majstora: hitna sanacija krova na 1400 metara nad morem

07.11.2018.

13:51

Autor: Nenad Lučić

Foto: NP Risnjak

Foto: NP Risnjak

Foto: - / -

Olujno jugo krajem listopada prouzročilo je brojne štete u priobalju i gorju. Zbog oštećenih dijelova krovišta glavnog planinarskog objekta, u Nacionalnom parku Risnjak ovih su dana suočeni s pitanjem kako dopremiti materijal i obaviti sanacijske zahvate na 1.400 metara nad morem.

Vjetar je, kaže ravnatelj Nacionalnog parka Miljenko Gašparac, oštetio četvrtinu krovišta planinarskog doma na Risnjaku. Uoči zime treba ga hitno sanirati, jer nema sumnje da će, u suprotnom, surovi klimatski uvjeti tijekom nadolazećih mjeseci prouzročiti dodatne probleme.

Sanacijska priča nameće dvostruki izazov. S jedne strane, potrebno je pješice dopremiti nove dijelove krovnog pokrova i drugi materijal, a Gašparac pritom računa na neupitnu pomoć planinara, Hrvatske gorske službe spašavanja i ljubitelja prirode.

Zasad je, međutim, pitanje - gdje pronaći krovopokrivača koji je u ovo doba godine spreman, na 1.418 metara nad morem, odraditi kvalitetan posao?

Vremena za traženje je sve manje, jer nema sumnje da bi ovih dana, čak i uz manje zahlađenje, snijeg mogao zabijeliti planinski vrh Risnjaka.

Novonastale štete koje je jugo prouzročilo na krovištu, prizvale su u sjećanje priču koja kaže da je posljednja cjelovitija obnova planinarskog doma na Risnjaku izvedena prije točno tri desetljeća 1988. godine. Zato su u Nacionalnom parku počeli s razradom novog obnoviteljskog projekta s troškovnikom, čija se izrada očekuje do proljeća.

Osigura li se potreban novac, pri dopremi materijala za izvedbu opsežnijeg zahvata trebat će i helikopterska potpora Hrvatske vojske. Poslušajte:

Galerija
Foto: NP Risnjak, Foto: -/-
Foto: NP Risnjak, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.