Hrvatski radio

Radio Rijeka

NP Risnjak: za dobru 2023. najprije treba obnoviti izletničku infrastrukturu

14.01.2023.

12:13

Autor: Nenad Lučić

Ostaci mosta na Kupi: žele li u NP Risnjak ponoviti izletnički rekordnu 2022., morat će obnoviti infrastrukturu

Ostaci mosta na Kupi: žele li u NP Risnjak ponoviti izletnički rekordnu 2022., morat će obnoviti infrastrukturu

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon što je dvogodišnje razdoblje pandemije zanimanje gostiju usmjerilo prema sačuvanim prirodnim atrakcijama, Nacionalni park Risnjak u Gorskom kotaru je kraj 2022. dočekao s iznimnim pokazateljima posjećenosti. Priželjkuje se ponavljanje takvih rezultata, no jedan od preduvjeta je obnova dijelova izletničke infrastrukture koji su uništeni tijekom jesenskih bujica i poplava. 

Domaći izletnici sve više posjećuju zaštićene dijelove prirode, a Nacionalnom parku Risnjak lani su se u većem broju vratile organizirane učeničke grupe te inozemni gosti, kaže ravnatelj te javne ustanove Mario Antolić


Tumači da su rezultati tijekom 2022. godine bili bolji nego ikada dosad, recimo posjećenost je 22 posto veća nego tijekom 2019. godine. Među stranim gostima prednjače Nijemci, a to je posljedica uspješno odrađenog marketinškog programa na njemačkom govornom području, istaknuo je. 


Međutim, Nacionalni park Risnjak jesenas su pogodile poplave i bujice te znatno oštetile, a ponegdje i uništile dijelove izletničke infrastrukture. Žele li u parku zadržati prošlogodišnju razinu posjećenosti, najprije, kaže ravnatelj, treba obnoviti razoreni most prema izvoru Kupe. 


Idejni projekt mosta poslan je nadležnim tijelima, a nakon savjetovanja s njima kreće s izrada glavnog projekta. "Novi most će biti drugačiji od prethodnog, njegove upornjake ćemo postaviti izvan korita rijeke Kupe i bit će oslonjen na bazama uz korito, a bit će i viši od uništene građevine", govori Antolić. 


Naime, u projektiranju novog mosta vode računa o ekstremnim poplavama koje se događaju posljednjih godina, pa Antolić tumači da će, zbog toga što žele izbjeći neugodnosti u budućnosti, novi most biti kombinacija drva i metala. Ipak, izgled građevine, najavljuju projektanti, neće odudarati od prirodnog okruženja. 


Poslušajte prilog:

O obnovi mosta prema izvoru Kupe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.