Hrvatski radio

Radio Rijeka

NSK tvrdi: protugradna obrana je loša

07.07.2019.

12:53

Autor: Hina

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Foto: - / -

Predsjednik stranke Nezavisni seljaci Hrvatske (NSH) Mato Mlinarić izjavio je u nedjelju u Osijeku da protugradna obrana u Hrvatskoj ne funkcionira, u nekim županijama potpuno je ugašena, a u onima u kojima još postoji broj raketa je napola smanjen.

Unazad godinu dana smanjuje se broj raketa i doći ćemo u situaciju da će se kroz godinu-dvije obrana od tuče potpuno ugasiti, a vidimo kolike su klimatske promjene, izjavio je Mato Mlinarić na konferenciji za novinare.

"Postavljamo pitanje resornom ministarstvu - na koji način će se ubuduće sprečavati elementarna nepogoda? Državni hidrometeorološki zavod je smanjio udio namijenjen za financiranje raketa za protugradnu obranu, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su upoznati s tim, ali ne poduzimaju ništa, ustvrdio je Mlinarić.

Nikola Sebauer, povjerenik NSH-a za Osječko-baranjsku županiju je rekao da na području te županije protugradna obrana još uvijek postoji, ali je smanjen broj raketa i neka naselja u dosadašnjim nepogodama nisu uspješno obranjena upravo zbog nedovoljnog broja raketa.

"Smatram da je to nedopustivo", rekao je  Sebauer, dodavši kako mu se čini kao da je to ciljano napravljeno da bi se odobrio uvoz poljoprivrednih proizvoda nakon što tuča uništi plodove domaćih proizvođača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.