Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nužna rekonstrukcija termoelektrane u Urinju

31.08.2013.

17:03

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Termoelektrana što prije mora na rekonstrukciju, a kao njezin pogonski energent predlaže se plin. Prema preuzetim direktivama EU, postojeća termoelektrana izlazi iz pogona najkasnije do početka 2018. godine.

Na sastanku primorsko-goranskog župana Zlatka Komadina sa članom uprave HEP-a Ivanom Matasićem i direktorom Elektroprimorja Vitomirom Komenom predloženo je da se kao pogonski energent Termoelektrane Rijeka koristi prirodni plin, što su predstavnici HEP-a podržali.

Na jučerašnjem sastanku najavljen niz energetskih projekata u Primorsko-goranskoj županiji. Među njima su modernizacija srednjenaponske mreže u Rijeci, čime se znatno povećava sigrunost opskrbe svih potrošača. Ulagat će se i u obnovljivo energiju, pa su predstavnici HEP-a najavili gradnju tri fotonaponske elektrane snage 100 do 300 kilovata na području županije.

Izradit će se i analize mogućnosti izgradnje reverzibilne elektrane na području Vinodola te akumulacije Kukuljani. Najavljeno je interventno ulaganje od tri milijuna kuna u infrastrukturu na području Čabra te dogradnja drugoga 35-kilovoltnog dalekovoda Cres-Lošinj.

Matasić je istaknuo kako je cilj HEP-a u imati elektrane visokog stupnja efikasnosti s najvišim standardima zaštite okoliša jer bi se u protivnom više isplatilo uvoziti stuju nego je proizvoditi. Razgovaralo se i o mogućnostima realizacije LNG terminala, priopćeno je iz Primorsko-goranske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.