Hrvatski radio

Radio Rijeka

NZZJZ: 10 tisuća testova za koronu stiže u škole, raste odaziv na docjepljivanje protiv omikron varijante

16.09.2022.

13:34

Autor: Neva Funčić

Tatjana Čulina i Andrea Petaros Šuran:

Tatjana Čulina i Andrea Petaros Šuran:

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

 U Primorsko goranskoj županiji danas je 118 novozaraženih korona virusom. U riječkom KBC-u nema kovid bolesnika na intenzivnom liječenju, a u školama je nastava normalna.

Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo će poslati 10 tisuća brzih testova u osnovne i srednje škole te učeničke domove, najavila je zamjenica voditeljice odjela školske i sveučilišne medicine Tatjana Čulina. Izvijestila je da je u školama zabilježen blagi porast zaraze u odnosu na ljetne mjesece, trenutno je kovidpozitivno oko 300 učenika, no nastava se odvija normalno, bez izolacija razrednih odjela. Učenicima koji su bili u kontaktu s oboljelima preporučuje se testiranje peti dan od kontakta, ukoliko ne pokazuju simptome bolesti. Nakon što opskrbe testovima škole i domove, na redu će biti vrtići i fakulteti, najavila je doktorica Čulina.


Epidemiologinja Andrea Petaros Šuran je izvijestila da je das u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno 118 novozaraženih korona virusom, no u jedinicama intenzivnog liječenja riječkog KBC-a nema kovid pozitivnih bolesnika. Od početka primjene novog cjepiva adaptiranog za omikron varijantu virusa povećao se odaziv na cijepljenje. Ovog je tjedna od ponedjeljka do četvrtka cijepljeno 680 osoba, za razliku od proteklog tjedna kada je cijepljeno samo 112 osoba. Docjepna doza cjepivom BA1 namijenjena je osobama koje su obavile primovakcinaciju ili osobama koje su prije više od tri mjeseca primila booster dozu cjepiva. Vrijeme cijepljenja ostaje isto, u NZZJZ na Mlaki od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati i 30 minuta.


No od idućeg tjedna, od ponedjeljka 19. rujna, mijenja se vrijeme PCR testiranja, iz automobila ili u zavodu, od ponedjeljka do subote 8:00 do 11:00 sati. Postoji mogućnost testiranja i u popodnevnim satima od 16:00 do 17:00 sati, ali isključivo uz najavu putem narudžbenice, rekla je doktorica Petaros Šuran. Poslušajte izjave:


Tatjana Čulina i Andrea Petaros Šuran

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.