Hrvatski radio

Radio Rijeka

O brodogradilištu poslovno: 3. maj ima budućnost!

23.09.2019.

11:51

Autor: HRT, Tatjana Sandalj

3. maj u očekivanju materijala i opreme (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

3. maj u očekivanju materijala i opreme (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Je li izdavanjem državnih jamstava završila jednogodišnja agonija riječkog 3. maja, odnosno hoće li to biti dovoljno da brodogradilište počne ozbiljnu proizvodnju? To su u ponedjeljak bile teme emisije Poslovni tjedan prvog programa Hrvatskog radija.

Trećemajcima je stiglo punih osam plaća, a 740 zaposlenih dovoljno je da bi se pokrenula proizvodnja, ustvrdio je u Poslovnom tjednu predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj ŠoljićDodao je da su još uvijek u tijeku narudžbe materijala i opreme za gradnju 733, a pregovara se i o tome da gradnja 723 bude u Rijeku dopremljena, u idućih desetak dana, iz Pule da bi tu bila dovršena.

Kako bi se zaposlili svi radnici, tako je ugovorena izrada 450 tona sekcija, pa će dio radnika raditi na obradi crne metalurgije. Svi se nadaju da će do čevtrka biti otklonjeni razlozi za otvaranje stečaja, naglasio je Šoljić. 

Na pitanje koliko je zastarjela proizvodnja u riječkom brodogradilištu, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak podsjetio je da je to bilo pitanje i tijekom posjeta kineske delegacije brodogradilištu. 3. maju treba modernizacija, ali u trenutku kada je, prije godinu dana, još funkcioniralo, bilo je to dobro posloženo brodogradilište, zaključio je Novak. 

Kako su situaciju komentirali Šoljić, Novak i nezavisni ekonomski analitičar Damir Novotny u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskoga radija koju je uredila i vodila Sandra Leskovar, poslušajte u nastavku:

Poslovni tjedan o 3. maju danas i sutra, pripremila Sandra Leskovar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.