Hrvatski radio

Radio Rijeka

O epidemiji treba govoriti bez straha i slušati stručnjake

24.09.2020.

13:16

Autor: Tatjana Sandalj

Akademik Danijel Rukavina, rektorica Snježana Prijić Samaržija, Stipan Jonjić i Ivan Đikić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Akademik Danijel Rukavina, rektorica Snježana Prijić Samaržija, Stipan Jonjić i Ivan Đikić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Prvi u nizu interdisciplinarnih znanstvenih skupova posvećenih virusu COVID-19 u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Zavoda za biomedicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, okupio je na Građevinskom fakultetu u Rijeci znanstvenike iz područja biomedicine i zdravstva.

Na riječkom sveučilištu već 40 godina sustavno rade istraživanja virusa i virusne imunologije. Osim toga probiru ljude, nabavljaju tehnologije i uspostavljaju suradnje sa svijetom, ostvaruju dobre rezultate na međunarodnoj razini.

Nije čudno da su se s cijelim nizom projekata uspjeli prijaviti na COVID-u posvećen natječaj Hrvatske zaklade za znanost, istaknuo je voditelj Centra za proteomiku Stipan Jonjić i dodao da su osnovali virtualni Centar za virusnu imunologiju i cjepiva u kojoj su znanstvenici iz Rijeke i Zagreba.

Pokušat će dati doprinos kroz međunarodnu suradnju, dugoročno i specifičnim translacijskim aspektima istraživanjima ove i drugih bolesti, jer, tvrdi dr. Jonjić, treba nastaviti s bazičnim istraživanjima. Ne smije se dogoditi da istraživanja prestanu kada prestane epidemija, kao što se dogodilo sa SARS-om. 

Važno je komunicirati, rekao je član međunarodnog znanstvenog savjeta riječkog sveučilišta i jedan od panelista rasprave, Ivan Đikić, jer se tako prenose znanja važna za stvaranje cjepiva, za stvaranje novih lijekova koji djeluju protiv virusa i protiv simptoma bolesti. 

Stčnjake bi trebali slušati i javnost i politika, dodaje Đikić, jer će brojevi padati kada radimo zajedno i pratimo preporuke struke, virologa i imunoloških stručnjaka. 

O cjepivima protiv COVID-19 tek ćemo govoriti, otvoreno o dobrim i lošim stranama, vjeruje Đikić i dodaje da se prije toga treba cijepiti protiv gripe jer ćemo tako rasteretiti zdravstveni sustav i omogućiti lakše prepoznavanje oboljelih od koronavirusa. 

U ciklusu interdisciplinarnih znanstvenih skupova na riječkom sveučilištu govorit će se iz pet perspektiva. Idući razgovor bit će o transformaciji obrazovanja koju je izazvao globalni pandemijski šok. Poslušajte prilog:

Pandemija iz bio/medicinske perspektive, pripremila Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.