Hrvatski radio

Radio Rijeka

"O ne, zagrljaj - opet?!" Ovih pet nama zabavnih stvari psi ne podnose!

16.04.2021.

11:15

Autor: Hina

Puno toga pretrpe nama za ljubav - jer pas je najbolji čovjekov prijatelj (Foto: Pixsell)

Puno toga pretrpe nama za ljubav - jer pas je najbolji čovjekov prijatelj (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Vlasnici pasa rijetko žele nervirati svoje ljubimce. Međutim, mnogi vlasnici i ne znajući izlažu svoje pse gotovo svakodnevno stvarima koje životinje ne vole, piše njemačka novinska agencija DPA, a prenosi Hina.

Primjerice, ne biste uvijek trebali smatrati dobrim znakom što pas zatvara oči kad ga tapšate po glavi. To nije znak da uživa u trenutku - nego vjerojatno zatvara oči kako bi se zaštitio.

U većini slučajeva, vaš će pas takve vrste iritacije "prešutjeti" ili će pokušati poslati diskretne signale nevoljkosti govorom tijela.

Na nesreću, mnogi od nas to ne uoče. No, stručnjaci za dobrobit životinja žele da vlasnici obrate pažnju na takve znakove mogućeg stresa. Evo ih redom:

1 - Puhanje u nos ili uši psa - Vlasnicima pasa nekad se čini zabavno puhati u njušku psa kako bi vidjeli "simaptične" izraze. No, našim je četveronožnim prijateljima to sve prije nego zabavno: zapravo se osjećaju nelagodno zbog tog čudnog ponašanja i počet će se povlačiti i izbjegavati vašu blizinu.

2 - Gledanje netremice - To je za psa prijeteće ponašanje koje doživljava kao pokušaj nametanja dominacije. Bolje je izbjegavati gledanje u oči.

3 - Zagrljaji - To se može činiti kao izraz ljubavi, no u praksi to za psa znači ograničavanje slobode kretanja. Često će zijevati, polizati njušku ili potisnuti uši unatrag kako bi pokazali da su pod stresom kad ih držite u stisku.

4 - Iznimke u ponašanju - Kao životinja čopora, pas cijeni jasna pravila i ne razumije iznimke. Primjerice, ako im nikad ne dozvoljavate na kauč, ali to učinite kad ste bolesni, zbunjujete ih. Dosljednost je važna.

5 - Šetnja uvijek istim putem - To će psu postati dosadno, posebno ako ne smije zastati i njuškati okolo. Mnogo je bolje istraživati nove staze za šetnje i uključiti male igre kojima uče poslušnost i vještine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.