Hrvatski radio

Radio Rijeka

O Orbanovom svojatanju Rijeke: zar je Budimpešta Hrvatska?

08.06.2020.

12:28

Autor: Albert Petrović, Hina

Iz nepresušnog vrča svi bi rado pili (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Iz nepresušnog vrča svi bi rado pili (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Svaka zemlja ima svoj HDZ, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina reagirajući na najnovije provokacije mađarskog premijera Viktora Orbana i svojatanje dijelova hrvatskog teritorija, uključujući Rijeku. Iz mađarskog veleposlanstva u Hrvatskoj tvrde: to je krivi prijevod. Što kaže Obersnel?

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je na neprimjereni napis u Budimpešti kojim se svojata hrvatski teritorij, a mađarsko veleposlanstvo odgovorilo je da je on netočno preveden i pogrešno protumačen, priopćeno je u ponedjeljak iz MVEP-a.

Mediji su tijekom vikenda izvijestili da se na spomeniku vidi i ploča s natpisom Rijeka mađarsko more. Iz mađarskog veleposlanstva u Hrvatskoj stiglo je objašnjenje kako se radi o netočnom prijevodu koji je uzrokovao pogrešna tumačenja, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Pravi prijevod, tvrdi mađarsko veleposlanstvo, trebao bi glasiti 'Rijeka Na more Mađari', a riječ je o navodnom citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pjesnik i političar Lajos Kossuth da bi potaknuo izgradnju željezničke pruge i opisao ljepote mora i primorja. 

Hrvatsko je ministarstvo priopćilo kako je putem veleposlanstva u Budimpešti reagiralo prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim napisom. 

Mađarski premijer je otvorio spomenik Mađarske kalvarije povodom 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija. Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.

U priopćenju hrvatskog ministarstva stoji kako su Hrvatska i Mađarska dvije susjedne države koje povezuje višestoljetna zajednička povijest, a da je grad Rijeka neupitne zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj.

Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u ministarstvo vanjskih i europskih poslova, zaključuje se u priopćenju. 

Mađarski je premijer Viktor Orban u svibnju, upućujući na Facebooku dobre želje maturantima pred ispit iz povijesti, objavio kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske.

Zlatko Komadina podsjetio je Orbana da je jedno od češćih prezimena u Mađarskoj Horvat, a ipak nitko ne kaže da je Budimpešta Hrvatska. Župan je komentirao i aktualnu predizbornu situaciju u zemlji, poslušajte, a onda i u cijelosti pročitajte reagiranje riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je zaključio - "Mi smo u Rijeci okrenuti budućnosti, ali nećemo dozvoliti da nam netko nanovo i za svoj račun pokušava krojiti povijest":

Komadina o Orbanovom svojatanju Rijeke: Svaka zemlja ima svoj HDZ, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.