Hrvatski radio

Radio Rijeka

O pčelarstvu i medu u Opatiji raspravljaju stručnjaci i proizvođači

05.04.2016.

11:59

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već šestu godinu zaredom u Opatiji će se okupiti pčelari i proizvođači meda, ali i znanstvenici koji se bave njihovom ispravnošću i kvalitetom iz Hrvatske i inozemstva. Konferencija će prvi put trajati dva dana - u petak i subotu 8. i 9. travnja.

Na šestoj Nacionalnoj konferenciji o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda govorit će se, među ostalim, o njihovoj zdravstvenoj ispravnosti i podrijetlu. Priča o medu ima više dimenzija - kvalitetu, sigurnost, ali i percepciju potrošača objašnjava dr. Dražen Lušić s Katedre znanstvene ekologije Medicinskog fakulteta u Rijeci. "Razgovarat ćemo sa stručnog stanovišta, sa znanstvenog i potrošačkog stanovišta, ali isto tako i sa proizvođačkog, u okviru onoga što nam i Europska unija nalaže, odnosno sugerira da moramo poštivati", kaže Lušić.

Projekti zaštite izvornosti goranskog meduna i meda primorske kadulje su pri kraju. O važnosti meda u životu ljudi govorio je predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije Branko Vidmar: "Bez naših zlatnih pčelica ne bi bilo opstanka biovrste i ne bi bilo života na zemlji. Jedan od njihovih najdragocjenijih proizvoda je med, koji je još uvijek tehnološko čudo prirode. Kao hrana i lijek, med ima tradiciju veću od četiri tisuće godina", rekao je Vidmar.

Čudnovata su i njegova svojstva - koristili su ga, uz propolis, i stari Egipćani za balzamiranje, a onaj pronađen u piramidama, star dvije tisuće godina, još je uvijek bio jestiv. O pčelarstvu i medu u Opatiji će raspravljati tridesetak stručnjaka različitih profesionalnih i interesnih usmjerenja te ovoj konferenciji dati multidisciplinarni predznak. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.