Hrvatski radio

Radio Rijeka

O razgraničenju razmišlja politika, Gorani i susjedi lokalno - surađuju

30.06.2017.

15:35

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Podnevnim susretom na graničnom prijelazu Prezid – Babno Polje u Gorskom kotaru, četvrtu obljetnicu hrvatskog pristupanja Europskoj uniji danas su obilježili i međusobno dobre odnose na lokalnoj razini potvrdili čelnici Grada Čabara i slovenske Općine Loška Dolina.

Hoće li i u kojoj mjeri odluka Arbitražnog suda u Den Haagu utjecati na kvalitetu međudržavnih odnosa  Hrvatske i Slovenije, jedno je od ključnih pitanja nakon jučerašnje objave sudske odluke o teritorijalnom sporu dvije države. 

Otvorenih pitanja oko razgraničenja ima i na najzapadnijem dijelu granične crte između Hrvatske i Slovenije kod Prezida, no to su teme za političare u Zagrebu i Ljubljani kaže gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel: "Naš je posao lokalna samouprava i našim mještanima ove odluke arbitražne komisije neće donijeti promjene na lošije, niti na bolje. Mi ćemo i dalje surađivati kao da nema granične žice i ovih odluka."

U nastavak dobre suradnje na lokalnoj razini vjeruje i župan slovenske Općine Loška Dolina Janez Komidar. "Za nas su najvažniji Loška Dolina i Prezid", govori Komidar i dodaje da treba poštivati ono što je dobro - neovisno o tome pripada li jednoj ili drugoj državi.

Prekogranična i projektna suradnja sa slovenskim susjedima, tumači Rajšel, posebno je vidljiva u sustavu vatrozaštite u okviru kojeg je u Prezidu izgrađeni dom i otvoren Centar za rješavanje posttraumatskog stresa kod vatrogasaca, a slovenski susjedi su svoja društva opremili modernom vatrogasnom opremom. Rajšel dodaje da su spremni i dalje se zajednički prijavljivati na slične projekte. 

A sve to govori da je hrvatsko-slovenska granica u Gorskom kotaru, umjesto crte razdvajanja, oduvijek bila točka povezivanja. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.