Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obalna šetnica bogatija za vidikovac i dizajnerske klupe

25.07.2020.

12:08

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Općina Kostrena

Foto: Općina Kostrena

Foto: - / -

Iznad jedne od najljepših kostrenskih plaža postavljen je atraktivni vidikovac s klupama koje je dizajnirao poznati umjetnički kolektiv Numen / For Use, a izradila tvrtka Prostoria. Uređenje obalnog puta nastavlja se novim projektom za koji je Kostrena dobila bespovratnih 981 tisuću kuna.

Umjetnička intervencija u prostoru iznad plaže Svežanj dio je programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. čiji je glavni partner u provedbi projekta Općina Kostrena. Ostali partneri programskog pravca Lungomare Art su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Jadrolinija.

Osim vidikovca i klupa na šetnici, dizajnersku urbanu opremu dobila je i plaža Svežanj.

Umjesto umjetničkih instalacija, Općina Kostrena odlučila je iskoristiti priliku i okviru projekta dobiti dodanu vrijednost. Umjetnički kolektiv Numen / For Us razvio je za Kostrenu posebno dizajniranu urbanu opremu koja bi mogla postati njezin prepoznatljiv znak. Posebna pažnja usmjerena je na klupe koje se mogu povezati s projektom revitalizacije kostrenskih počivala.

Stjecanjem autorskih prava Općine Kostrena nad rješenjima, stvoren je potencijal za umnožavanje urbane opreme, pa će zanimljive dizajnerske klupe postati nova kostrenska počivala i upravo pod tim nazivom pronaći svoje mjesto ne samo duž obalnog puta, nego i na drugim javnim prostorima diljem Kostrene.

"Uređenje i opremanje edukativne obalne šetnice u Kostreni", novi je projekt i nastavak uređenja obalne šetnice koji je Kostrena koncem prošle godine prijavila na natječaj LAGUR-a TUNERA, u okviru Mjere B.2.1. Lokalne razvojne strategije u ribarstvu. Nakon provedenog postupka kontrole i ocjenjivanja projektne dokumentacije, Odlukom o odabiru projekta, Općini Kostrena su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 981 tisuće kuna.

Projekt "Uređenje i opremanje edukativne obalne šetnice u Kostreni", obuhvaća uređenje obalnog puta i njegovu transformaciju u edukativnu šetnicu na kojoj će biti postavljeno pet informativno - edukativnih točaka s totemima, raspoređenih na potezu između uvale Žurkovo i uvale Svežanj.

Svaki edukativni totem razrađuje drugačiju tematiku, od pogleda u podmorje, vremeplova, prirodnih pojava i promjena pa do čovjekovog utjecaja na prirodu.

Posebna pažnja bit će usmjerena na osmišljavanje edukativnih sadržaja koji će posjetiteljima omogućiti aktivan doživljaj i ukazati na važnosti zaštite okoliša i nužnost očuvanja prirodnih resursa.

Projekt doprinosi i povećavanju turističke privlačnosti i održivom turističkom razvoju Kostrene.

Ukupna vrijednost projekta iznosit će približno 1,9 milijuna kuna, a trebao bi započeti u slijedećoj proračunskoj godini.

Foto: Općina Kostrena

Foto: Općina Kostrena

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.