Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: brod "Galeb" bit će potpuno obnovljen do kraja 2019. godine

28.11.2017.

14:25

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Minutom šutnje za preminulog Andriju Vitezića koji je obnašao funkciju gradskog pročelnika za poduzetništvo počela je sjednica Gradskog vijeća Rijeke. Slijedio je aktualni sat, što je potrajalo dulje od sata.

Za obnovu broda "Galeb", koga je Republika Hrvatska proglasila zaštićenim kulturnim dobrom, Grad Rijeka je od Europske unije dobio 35 milijuna kuna bespovratnog novca. Riječke gradske vijećnike danas je zanimalo u kojoj je fazi taj projekt, pa je gradonačelnik Vojko Obersnel na aktualnom satu odgovorio da je pri kraju izrada projektne dokumentacije, za koju kaže da će biti gotova do kraja godine, nakon čega slijedi natječaj za izvođača radova. Dodao je da je u tijeku i poduža procedura dobivanja suglasnosti i analiza Hrvatskoga brodarskog instituta. "Do kraja 2019. godine brod 'Galeb' bit će u potpunosti obnovljen", najavio je Obersnel.

Nezadovoljstvo izvješćem HNK Zajca, tema skinuta s dnevnog reda

Gradsko vijeće danas raspravlja i o izvješćima o poslovanju gradskih ustanova u kulturi. Sudeći prema najavama vijećnika, nisu zadovoljni izvješćem Hrvatskoga narodnog kazališta, što se očitovalo već tijekom aktualnog sata, kada je Mostov vijećnik Zvonimir Peranić naveo da je izvješće HNK potpuno pogrešno, što je kasnije priznao i gradonačelnik.

Iz pitanja vijećnika na koje je odgovarao gradonačelnik doznajemo i da će umirovljenici za blagdane dobiti poklon-bon u vrijednosti 300 kuna te da je Grad spreman u slučaju snijega: ceste prvog prioriteta bit će očišćene u roku od pet sati. Vijećnicima koji kritiziraju da će grad za blagdane opet biti nedovoljno i neprimjereno ukrašen, i to samo u centru, gradonačelnik je poručio neka na sljedećoj sjednici, kad je na redu proračun, to promijene - neka odluče kome će oduzeti da bi, umjesto 400 tisuća kuna, za kićenje izdvojili, primjerice, milijun i po kuna. No ipak, gradonačelnik je najavio da će na prijelazu iz 2019. na 2020. te u godinama koje slijede nakon njih, proračun za kićenje grada biti značajno povećan. Nabavit će novu opremu i proširiti područje dekoriranja na gotovo cijeli grad. Do tada je prozvao riječke poduzetnike te im poručio neka se i sami uključe u stvaranje blagdanskog ozračja tako što će svoje objekte okititi i osvijetliti jer se ne može baš sve financirati novcem iz gradskog budžeta.

Na Peranićevu konstataciju da takva izvješća mogu ugroziti projekt Europske prijestolnice kulture, gradonačelnik je odgovorio da "tko radi  taj i griješi". "Jedini koji zasad ugrožavaju projekt ste vi i vaša politička stranka, s kontinuiranim inzistiranjem na problemima koje vidite samo vi", rekao je Obersnel Peraniću. "Oni koji su Rijeci dodijelili projekt i oni koji su zaduženi da prate realizaciju projekta, a to je panel neovisnih stručnjaka Europske komisije, te probleme ne vide. Dapače, zadovoljni su svime što se dešava u okviru priprema za projekt Europske prijestolnice kulture", naglasio je gradonačelnik.

Po završetku aktualnog sata utvrđen je dnevni red današnje sjednice Gradskoga vijeća te je tema izvješća o radu HNK Ivana pl. Zajca skinuta s dnevnog reda, uz obrazloženje da je intendant Marin Blažević službeno u SAD-u, a da je poslovna ravnateljica  jučer slomila nogu.

Kukuljan se predomislio

Nezavisni vijećnik Josip Kukuljan u zadnji je tren povukao svoj prijedlog odluke o grobljima o kojem je trebalo raspravljati Gradsko vijeće. Građane je još jučer pozivao da pažljivo slušaju Gradsko vijeće jer im o toj odluci ovisi hoće li se cijena grobne naknade vratiti na staro i hoće li svi oni koji su nakon isteka 30 godina ponovno obavezni platiti basnoslovne iznose zakupa grobnoga mjesta, za razliku od građana koji su taj zakup nakon devedesetih dobili na neodređeno te ih platili samo jednom.

Prijedlog je povukao, kaže Kukuljan, jer je u posljedni tren od Komunalnog društva "Kozala" dobio neke informacije koje u prijedlogu nisu navedene te se bojao da mu posve ne odbace prijedlog nove odluke.

Grad nema novaca za Teatro Fenice

Riječki gradski vijećnici i dalje inzistiraju da Grad Rijeka kupi zapuštenu zgradu Teatra Fenice te je Vojko Obersnel danas iskoristio prigodu da podsjeti kako su sve zgrade riječkih kina privatizirane u doba Rijeka kina, te da je – srećom - Teatro Fenice zaštićeno kulturno dobro. Iako je u privatnom vlasništvu, ne može  se prenamijeniti u trgovački centar, dodao je Obersnel. Vlasnici za njega traže nekoliko milijuna eura, a nakon toga bi još trebalo ulagati u uređenje, za što Grad nema novaca, rekao je riječki gradonačelnik.

Azil za napuštene životinje u Klani?

Grad Rijeka spreman je participirati u izgradnji skloništa za napuštene životinje, rekao je danas Obersnel, odgovarajući na pitanja vijećnika. Riječ je o projektu izgradnje azila u okolici Klane, za čiju se provedbu obvezala Primorsko-goranska županija.

U Rijeci nema odgovarajućeg zemljišta koje mora udovoljavati zahtjevima da je barem pola kilometra udaljeno od kuća te da nije na vodozaštićenom području. Jedno su takvo bili pronašli na Pehlinu , podsjetio je gradonačelnik, no nakon što je prethodni saziv Gradskoga vijeća tražio da se iz detaljnog plana Pehlina ukloni namjena za izgradnju azila, ovo u Klani jedina je mogućnost u kojoj će Grad Rijeka financijski sudjelovati, rekao je Vojko Obersnel.

Poslušajte Obersnelovu izjavu o obnovi "Galeba", gradonačelnikov odgovor vijećniku Peraniću te raspravu gradskih vijećnika o blagdanskom ukrašavanju grada: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.