Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Da nema pozajmice Uljaniku, 3. maj bi sutra počeo s proizvodnjom

05.04.2019.

15:04

Autor: Lea Domijan Fišter, Hina

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Povratak Edija Kučana na čelo 3. maja je dobra vijest, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Dodao je da je 3. maj zdrava tvrtka koja može nastaviti poslovanje jer ima zainteresiranih brodovlasnika koji bi nastavili suradnju, a dug brodogradilišta manji je od pozajmice Uljaniku.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je kako riječko brodogradilište 3. maj u budućnosti vidi kao samostalnu tvrtku, izdvojenu iz Uljanik grupe, te je pozvao sve koji to mogu, prije svih Vladu, da iznađu rješenje za privremeno financiranje 3. maja - za isplatu plaća i nabavku materijala s kojim bi se mogla pokrenuti proizvodnja.

"Što se prije 3. maj izdvoji iz Uljanik grupe, to će se i njegovi problemi će se lakše rješiti," kazao je Obersnel i dodao da smatra da bi se kroz proizvodnju u relativno kratkom vremenu mogli podmiriti privremeni izvori financiranja za 3. maj. Obersnel je kao dobru vijest ocijenio da se na čelo 3. maja vraća njegov bivši direktor Edi Kučan, koji dobro poznaje problematiku tog brodogradilišta, a naručitelji ga cijene. Izrazio je nadu da će u pregovorima s vjerovnicima i Vladom uspjeti iznaći načina za prevladavanje situacije i prijetećeg stečaja.

Istaknuo je kako je 3. maj zdrava tvrtka koja je završila restrukturiranje, da postoji interes brodovlasnika da nastavi s proizvodnjom započetih brodova, ali i s izgradnjom novih.

Obersnel je svjestan da formalni razlozi za pokretanje stečaja postoje, o čemu će se odlučivati 17. travnja na ročištu na Trgovačkom sudu u Rijeci, ali i ističe kako su dugovanja 3. maja relativno mala u odnosu na pozajmicu Uljaniku od pola milijarde kuna koja je i dovela do sadašnje situacije. "Da nema te pozajmice ili da se ona vrati, 3. maj bi sutra mogao početi s proizvodnjom", uvjeren je.

Dodao je i da Grad Rijeka zajedno s Primorsko-goranskom županijom i sindikatima radi na osiguravanju toplog obroka za radnike 3. maja, što bi trebalo biti riješeno za dva do tri dana. Poslušajte:

Obersnel o 3. maju, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.