Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Grad ima mali broj slobodnih poslovnih prostora za zakup

29.01.2019.

16:42

Autor: Radio Rijeka

Kada su poslovni prostori u pitanju, svi žele na Korzo (Foto: Pixsell)

Kada su poslovni prostori u pitanju, svi žele na Korzo (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Grad Rijeka je u protekloj godini upravljao sa 1677 poslovnih prostora, u zakupu se nalazi 1357 poslovnih prostora odnosno 80,91 posto, a još dodatnih 12,8 posto prostora se zbog različitih razloga trenutno niti ne može ponuditi za zakup.

Kako je na 38. gradonačelnikovom kolegiju istaknula pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina, od ukupnog broja gradskih poslovnih prostora, slobodno je 320 poslovnih prostora odnosno 19,09 posto svih prostora. Međutim, od slobodnih poslovnih prostora, 91 poslovni prostor može se dodijeliti u zakup, dok za 229 poslovnih prostora, zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s privatnim osobama ili državom ili pak fizičkog stanja poslovnog prostora, ne postoji osnova za dodjeljivanje u zakup.

Naime, dio poslovnih prostora koji su trenutno slobodni nije moguće, bez znatnih novčanih ulaganja, dati u zakup zbog stanja u kojem se nalaze. Pojedini poslovni prostori u takvom stanju bit će predmet postupka prodaje. Isto tako, kao predmet javnog natječaja za zakup poslovnih prostora ne mogu biti poslovni prostori koji su u suvlasništvu Grada Rijeke i fizičkih osoba, odnosno poslovni prostori koji su predmet sudskog ili upravnog postupka.

Poslovni prostori koji su u suvlasništvu Grada Rijeke i Republike Hrvatske mogu se putem javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora dati u zakup jedino ako Grad ima pravo upravljanja, raspolaganja ili korištenja poslovnog prostora na temelju odgovarajućeg akta sklopljenog između Grada i Republike Hrvatske. Prema podacima Ministarstva državne imovine od 11. siječnja 2019. godine, Republika Hrvatska na području grada Rijeke ima u vlasništvu ili suvlasništvu 318 poslovnih prostora.

Promatrajući poslovne prostore koji se trenutno nalaze u zakupu i slobodne prostore koji se mogu dodijeliti u zakup, proizlazi da Grad Rijeka raspolaže sa 1448 poslovnih prostora koji se mogu dodijeliti u zakup od čega se u zakupu nalazi 1357 poslovnih prostora odnosno 93,71 posto, a da je slobodan 91 poslovni prostor, odnosno 6,29 posto prostora koji se mogu dodijeliti u zakup.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da ovi podaci pokazuju kako, iako u javnosti vlada mišljenje da je velik broj gradskih poslovnih prostora prazan, slobodnih praznih prostora koji se mogu dati odmah u zakup ima tek nešto više od 6 posto.

Poslovni prostori izlicitirani su za obavljanje djelatnosti trgovine (19), ugostiteljske (12), uredske (13), uslužne (27), obrazovne (8) te proizvodne djelatnosti (7), a potom i za svrhu skladišta (2), ateliera (7), putničke agencije (1) te hostela (2). Ukupna površina svih izlicitiranih poslovnih prostora iznosi 8.704 m² s ukupnim mjesečnim iznosom zakupnine od 34.406,89 €, dok prosječna izlicitirana cijena zakupnine u 2018. godini iznosi 3,95 €/m².

"Od 91 poslovnog prostora koji su slobodni za zakup, velik dio se odnosi na poslovne prostore koji su pogodni za skladišta, za kojima očito ne postoji potražnja. Također, dio skladišta nalazi se na Žabici, na prostoru predviđenom za rušenje, što znači da se ti poslovni prostori ne mogu dati u dugotrajan zakup", dodao je gradonačelnik Obersnel, naglasivši kako svi ovi podaci pokazuju da za gradske prostore i dalje postoji relativno velik interes, a posebno veliko zanimanje i dalje vlada za 0. zonu, odnosno prostor Korza.

Gradonačelnik je dodao kako, iako početne cijene zakupnine nisu visoke kao nekada, gradski poslovni prostori, posebice oni na Korzu, i dalje su izlicitirani za relativno visoke iznose mjesečne zakupnine. Poslovni prostori Grada Rijeke dodjeljuju se u zakup putem javnog natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora. Poslušajte izjavu v.d. pročelnika Odjela za gospodarenjem imovinom Denis Šulina:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.