Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Gradski proračun smanjen, no projekti idu dalje

05.05.2015.

16:26

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izvješće o proračunu Grada Rijeke pokazalo je da je u prošloj godini realizirano 84% proračuna Grada Rijeke, odnosno 683 milijuna kuna.

Proračunski prihod je za 1,7% niži nego prethodne godine, dok su rashodi 87% od planiranog, iznose 707,8 milijuna kuna te su za 3% manji nego 2013., rekao je na kolegiju gradonačelnik Vojko Obersnel.

Iako je realizacija proračuna smanjena, gradonačelnik tvrdi da je većina projekata provedena te da nisu smanjeni izdaci vezani uz standard građana - od cijene vrtića do socijale. Dodao je da je prihod proračuna oštećen smanjenim interesom za prodaju zemljišta i negativnom stopom BDP-a, ali i odlukama dviju vlada zaredom koje su dovele do gubitka od 80 milijuna kuna. "To je teško nadoknaditi, ali se pokušalo, i to rezanjem materijalnih troškova te smanjenjem plaća zaposlenika gradske uprave i gradskih ustanova od 1 do 14 posto", rekao je Obersnel.

Govorio je i o strategiji razvoja grada Rijeke koja obuhvaća projekte na lokalnoj i državnoj razini. Na gradskoj razini, kaže gradonačelnik, investirat će se u cestovnu infrastrukturu vezanu uz izgradnju studentskog kampusa i nogometnog kampa, gradit će se stanovi po modelu POS-a i obnoviti dva vrtića. Na državnoj razini planira se uložiti u povećanje konkurentnosti riječke luke, izgraditi Zagrebačka obala, pripremiti izgradnju drugog traka željeznice kroz grad i ceste D403 koja bi trebala povezati čvor Škurinje s centrom grada, odnosno zapadnim terminalom. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.