Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel Hasanbegoviću: Zašto riječkom HNK toliko manje novca?

27.04.2016.

14:37

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Značajno umanjeno financiranje nacionalnog kazališta u Rijeci u prvoj godini provođenja projekta EPK zabrinjavajuće je i nejasno, stoji u pismu što ga je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poslao ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

Osječki HNK od Ministarstva dobiva 43,7 posto više novca (800.000 kuna više nego 2015.), a sredstva su povećana i HNK u Splitu i Varaždinu. Riječki HNK dobiva 23,6 posto manje novca (480 tisuća manje nego lani), navodi Obersnel u pismu. Riječke ljetne noći je od Ministarstva imaju 50 tisuća kuna (lani 80 tisuća). Splitskom ljetu odobreno je 1,8 milijun kuna (lani 1,5 milijuna), a Dubrovnik za svoje Ljetne igre dobiva 4 milijuna kuna. Što se tiče Rijeke, povećan je tek iznos za Međunarodni festival malih scena, kojem je odobreni iznos uvećan za 25 tisuća kuna. (T.P.Č.)

Projekt Europske prijestolnice kulture treba pozicionirati Rijeku na mapi gradova kulture tijekom godina koje prethode 2020., ali i nakon toga. Obersnel je izrazio izrazo nevjericu i sumnju u ispravnost objavljenog dokumenta s obzirom na nelogičnost poruke koja se šalje takvim rasporedom financiranja.

Također se ministru obratio pismom u povodu uskraćivanja financiranja lista "La Voce del Popolo". Poručio je da je dovođenje u pitanje izlaženja središnjega novinskog dnevnika za pripadnike talijanske manjine vrlo problematično u kontekstu određenja Hrvatske kao zemlje koja odgovorno i s ponosom skrbi o pripadnicima nacionalnih manjina.   

Cijelo Obersnelovo pismo Hasanbegoviću o smanjenu sredstava za riječki HNK Ivana pl. Zajca pročitajte u prilogu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.