Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Informatika mora biti redovni dio obrazovnog programa

10.11.2016.

11:59

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pilot projekt "e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola " provodi se u odabranim školama na području grada Rijeke kroz dvije školske godine, rečeno je danas na kolegiju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Na temelju iskustva tzv. pilotiranja, planirano je izraditi strategiju za uvođenje sustava digitalno zrelih škola u cijelom sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Program e-škola provodi se u tri osnovne škole u Rijeci: Gornja Vežica, Vežica i Pehlin, rekao je danas pročelnik za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić. "Riječ je o pilot projektu e-škole kojem je cilj uspostaviti sustav razvoja digitalnih škola u Republici Hrvatskoj na ograničenom broju škola. Trenutno se projekt nalazi u fazi isporuke informacijsko-komunikacijske opreme koju će koristiti profesori i očekuje se, prema informacijama iz CarNeta koji je koordinator cijelog projekta i pilot projekta, da će 15. studenoga početi isporuka konkretne opreme", kaže Jurić. Ipak, gradonačelnik Vojko Obresnel dodaje da je sve to trebalo učiniti puno ranije. "Da ne govorim o tome da još uvijek i službeno informatika nije uvedena kao redovni obrazovni program", ističe Obersnel. Budućnost je pred vratima pa se nadamo da će informatička pismenost postati sastavni dio obrazovnog procesa u Hrvatskoj.

Na kolegiju riječkoga gradonačelnika bilo je riječi i o planu zimskog održavanja cesta na području grada Rijeke. Službe dežuraju od 15. studenoga do 15. ožujka 2017. godine za sve radne dane u drugoj i trećoj smjeni te za vrijeme vikenda i praznika od 0 do 24 sata. Prema operativnim planovima radovi na osiguranju prohodnosti svih cesta moraju se završiti u roku 12 sati od prestanka padalina, odnosno računajući od početka intervencije. "Upozorio bih i na obvezu korisnika i vlasnika poslovnih prostora, jednako tako i stambenih objekata, da su dužni očistiti snijeg ispred svojih poslovnih prostora, odnosno stambenih objekata ili kuća", apelirao je gradonačelnik na današnjem kolegiju. Ako ne očistite snijeg, bit ćete kažnjeni od 500 do 2 tisuće kuna, ovisno o tome jeste li pravna ili fizička osoba. Poslušajte priloge:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.