Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel inicijativi "Istina o Istanbulskoj": U Rijeci nećete manipulirati!

11.05.2018.

20:01

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Vojko Obersnel (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Vojko Obersnel (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio je na prozivke iznesene na današnjoj konferenciji za novinare u povodu referenduma građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" na kojoj je rečeno da je odbio ustupiti im 25 štandova na području Rijeke za prikupljanje potpisa.

Izjavu gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

Slijedom Vašeg zahtjeva za odobrenje postavljanja štandova na 25 lokacija području grada Rijeke za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije (Konvencije vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji), obavještavam Vas da Vam ne odobravamo postav štandova za prikupljanje potpisa za navedeni referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka.

Istanbulska konvencija je dokument koji štiti žene od svih oblika nasilja te u cilju ima sprječavati, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Ova Konvencija pridonosi suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promiče punu ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena, a ujedno ima svrhu stvaranja sveobuhvatnog okvira, politika i mjera za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Osim navedenog, konvencija ima karakter međunarodnog dokumenta, odluku o njenoj ratifikaciji donio je Hrvatski sabor i tom odlukom Hrvatska je stala uz bok sljedećim zemljama s kojima dijelimo ne samo pripadnost europskom kulturno-društvenom miljeu nego i očitu usmjerenost prema nužnosti zaštite žena i djece od svih oblika obiteljskog nasilja: Španjolska, Italija, Austrija, Portugal, Njemačka, Francuska, Švedska, Finska, Norveška, Danska, Poljska, Nizozemska, Belgija, Slovenija, San Marino, Malta, Monako, Rumunjska, Andora, Gruzija, Estonija, Cipar, Švicarska, Srbija, Turska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija i Island.

Ovom Konvencijom žele se iskorijeniti nazadni, konzervativni, zdravom razumu protivni, ali nažalost još uvijek živi, oblici zlostavljanja, diskriminiranja i ugrožavanja žena i djece. Stoga je posve nejasno s kojim ciljem tražite otkazivanje Istanbulske konvencije. Vaše motive zahtjeva za otkazivanjem ovog dokumenta mogu tumačiti jedino u svjetlu vaše želje za daljnjim toleriranjem nasilja nad ženama i djecom. Za Rijeku je to posve neprihvatljivo.

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj", u čije ime nam se obraćate, do sada je već u javnom prostoru pokazala da ne preza od manipulacija i laži kada govori o ovom dokumentu. Stoga na temelju dosadašnjeg iskustva zaključujem da biste na zatraženim lokacijama manipulirali istinom, pogrešno informirali građane Rijeke o ovom dokumentu i širili, ni na čemu utemeljena, predviđanja o ugrozi hrvatskog društva ovim dokumentom.

Ne odobravam da se takvo što događa u gradu koji vodim. Istanbulska konvencija ratificirana je kako bi zaštitila sve one žene i djecu koji trpe nasilje, poglavito nasilje u obitelji. I zato nemate odobrenje da u Rijeci manipulirate ovim dokumentom koji je u 30 zemalja Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj, omogućio uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite ovih žrtava.

Ako na moje pismo namjeravate odgovoriti tezom da onemogućavam građanima Rijeke izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma, moj odgovor je da se o ljudskim pravima, koje i Istanbulska konvencija štiti, referendumom ni ne treba odlučivati.

Gradonačelnik
Vojko Obersnel

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.