Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Izjava ministrice ishitrena je i netočna

22.09.2020.

12:41

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

"Spomenik crvenoj Rijeci" postavljen na Riječki neboder i u utorak izaziva reakcije. Izjavu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da je instalacija postavljena mimo zakonske procedure, bez suglasnosti stanara i bez elaborata o statičkom osiguranju komentirao je gradonačelnik Obersnel.

Instalacija Nemanje Cvijanovića postavljena je na Riječki neboder na dan kada je 1943., nakon kapitulacije Italije, ZAVNOH pod predsjedanjem Vladimira Nazora donio odluku o povratku Rijeke matici Hrvatskoj.

U hrvatskom Ustavu piše da je Republika Hrvatska nastala na odlukama ZAVNOH-a i svi koji se tome protive, protiv su hrvatskoga Ustava, rekao je u utorak riječki gradonačelnoik Vojko Obersnel.

Izjava ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da je instalacija crvene zvijezde na Riječki neboder postavljena bez odobrenja, mimo zakonske procedure, bez suglasnosti stanara i bez elaborata o statičkom osiguranju - nije točna, dodao je Obersnel.

Riječki pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar prosvjednicima protiv skulpture zvijezde poručuje da smo se '91. izborili za pluralizam mišljenja te da nas tek nečije ultimativno mišljenje vraća u '45.

Poslušajte izjave, a u nastavku pročitajte i priopćenje iz Ureda Grada:

Vojko Obersnel: Izjava ministrice ishitrena je i netočna, Lea Domijan Fišter

Ivan Šarar: Rekli smo da ćemo raspravljati ovakvim temama, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.