Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Izjava predsjednika EP Antonia Tajanija je pogrešna i skandalozna

11.02.2019.

21:56

Autor: Radio Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

U povodu izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o "talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji", gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel obratio se priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

"Izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija je pogrešna i skandalozna i bilo kakve insinuacije da su Dalmacija i Istra talijanske van je svake pameti. Ovakvo olako svojatanje teritorija neke države ne bi smjelo biti dozvoljeno nikom, posebno ne osobama na čelu Europske unije, saveza koji se, među ostalim, temelji i na suverenosti svih država koje ga čine. Upravo zato očekujem žestoku reakciju Vlade, Sabora i svih hrvatskih zastupnika u EU parlamentu. 

Kao gradonačelnik Rijeke koja je uz Istru i Dalmaciju također nekada bila pod okupacijom fašističke Italije, ali i kao građanin Republike Hrvatske, najoštrije osuđujem ovaj istup predsjednika Europskog parmalmenta.  

Treba reći i da današnji Tajanijev istup jasno pokazuje kako je povijesni revizionizam opasna kategorija te se nadam da će ovaj primjer upaliti lampice u glavama hrvatskih revizionista koji uporno pokušavaju revidirati povijest te NHD i ustaški pokret prikazati kao kakve simpatične domoljube i borce za hrvatsku državu. Jer upravo je ustaški poglavnik  Ante Pavelić, u zamjenu za potporu u dolasku na vlast, tadašnjoj talijanskoj fašističkoj vlasti prepustio veći dio hrvatske obale, a Tajani se danas očito referira upravo na to razdoblje. No, Istra i Dalmacija nisu talijanske još od Drugog svjetskog rata kada su ih Hrvatskoj u krvavim bitkama vratili partizani. I bez obzira na Tajanijeve insinuacije, tako će i ostati", navodi gradonačelnik Vojko Obersnel.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.