Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Ne možemo suditi unaprijed, čudno mi je da je došlo do prijave

28.05.2020.

10:42

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Jedino što znam je ono što je objavljeno u medijima i na stranicama policijske uprave. Ne možemo suditi unaprijed, ali mi je čudno da je do kaznene prijave uopće došlo, ističe gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Policija je podnijela kaznene prijave protiv šestorice hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Sumnjiče ih za počinjenje kaznenog djela jer su kao članovi stručnog povjerenstva tvrtke Rijeka 2020 u postupku javne nabave, provedenom krajem prošle godine počinili kazneno djelo nezakonitog pogodovanja. Riječ je o nabavci pozornice i audiovizualne opreme za svečanost otvorenja programa Europske prijestolnice kulture.

Akcija mladih traži da se istraži zapovjedna odgovornost za odluke zbog kojih su jučer podignute kaznene prijave protiv šestorice djelatnika u tvrtki EPK 2020, rekao je uoči sjednice Županijske skupštine u Rijeci vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić:

Već dosta dugo se netko šali sa riječkom kulturom, a ove prijave su samo još jedna tragična vijest vezana uz projekt EPK. Ne želimo da ova priča ostane na djelatnicima koji su bili samo izvršitelji, već da se utvrdi tko je inzistirao da ta tvrtka dobije na natječaju. U tom slučaju očekujemo ostavke i pročelnika i gradonačelnika, ističe Kurelić.

Osim toga, Akcija mladih traži trenutačnu i neopozivu ostavku direktorice EPK 2020 Emine Višnić i istragu kojom će se utvrditi da li su postojali pritisci na članove povjerenstva da se u postupku javne nabave odabere upravo određena tvrtka.

Cijele izjave gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i vijećnika Akcije mladih Bojana Kurelića poslušajte ovdje:

Kurelić - Akcija mladih, pripremila Neva Funčić

Obersnel o kaznenoj prijavi, pripremila Lea Domijan Fišter

Predstavnici Akcije mladih (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Predstavnici Akcije mladih (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.