Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel nije svjedočio zbog drugih obaveza

14.05.2013.

12:15

Autor: Jelena Butković / Hina / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nije se pojavio na najavljenom svjedočenju na Županijskom sudu u Rijeci. Trebao je svjedočiti u nastavku suđenja umirovljenoj državnoj inspektorici Biserki Gregorović, suspendiranoj šefici riječke gradske Direkcije za poslovne prostore Željki Marković i još četvero optuženih za kaznena djela mita i korupcije te zloporabu položaja i ovlasti.

Na riječkome Županijskom sudu u tijeku je ispitivanje svjedoka obrane o okolnostima pod kojima je Željka Markovićdošla u posjed slika. Svjedoci, poznati umjetnici Vojo Radoičić i Joško Eterović, kao i ostali svjedoci, izjavili su kako su Željki Marković darovali slike iz prijateljskih razloga. Pozvani svjedok, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, nije došao na sud, a opravdao se već ranije preuzetim obvezama. Jučerašnje ročište je pak bilo odgođeno zbog nedolaska optuženog slikara Klasa Grdića.

Suđenje je počelo u studenome prošle godine. USKOK je u rujnu 2011. podignuo optužnicu protiv inspektorice Biserke Gregorović (1953.), voditeljice pisarnice u Državnom inspektoratu u Rijeci Nevije Mišćak (1958.), inspektora Marka Gašperova (1975.) i Bojana Kuprešanina (1977.), ravnateljice Direkcije poslovnih prostorija u riječkoj Gradskoj upravi Željke Marković (1952.) te umjetnika Klasa Grdića (1963.).

Svih šestero su na početku suđenja rekli kako se ne smatraju krivima. Gregorović, sada u mirovini, tereti se za zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i dva protuzakonita posredovanja. Mišćak se tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a Gašperov i Kuprešanin za primanje mita. Željka Marković optužena je za zloporabu položaja i ovlasti i za dva primanja mita, a Grdić za davanje mita.

Po optužnici, Gregorović se tereti da je od siječnja do travnja 2011. od Mišćak tražila i dobivala podatke o budućim inspekcijskim nadzorima obrta za čiji nadzor nije bila ovlaštena. Te je podatke dostavljala vlasnicima obrta kako bi izbjegli prekršajnu odgovornost, a od njih je zauzvrat za sebe i gospodarske inspektore tražila i dobila zlatni nakit i druge darove.

Marković je u svibnju 2011. na zahtjev Biserke Gregorović dopunila natječaj za zakup gradskih poslovnih prostorija i tako isključila druge zainteresirane natjecatelje te omogućila da se na dražbi javi jedino kći prvookrivljene. Nakon što je zaključen ugovor o zakupu poslovnih prostorija, Marković je od Gregorović dobila dar.

Osim toga, Marković je obavijestila Grdića da će uskoro biti raspisan natječaj za poslovne prostorije te da je za jedan slobodan prostor već odredila namjenu - atelijer, nakon čega je raspisan natječaj za četiri poslovna prostora. Zauzvrat je od Grdića na dar dobila dvije umjetničke slike.

Optužena je bila i vlasnica zlatarnice iz Rijeke Vivian Merdita (1971.), koja je priznala krivnju te je na temelju sporazuma s Državnim odvjetništvom osuđena na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Na suđenju je bila Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.