Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Nisam znao za prenamjenu prostora

10.06.2013.

11:39

Autor: Larissa Smokvina / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel svjedočio je u nastavku suđenja umirovljenoj državnoj inspektorici Biserki Gregorović, suspendiranoj šefici gradske direkcije za poslovne prostore Željki Marković i još četvero optuženih za kaznena djela mita i korupcije te zloporabu položaja i ovlasti.

Najviše pitanja bilo je usmjereno na poslovni prostor u Ciottinoj ulici, koji je Željka Marković, prema optužnici, „namjestila" za kćer Biserke Gregorović.

Vojko Obersnel svjedočio je da je zaključke donosio na temelju prijedloga i detaljnih obrazloženja Direkcije za poslovne prostore te da prenamjena poslovnih prostora tijekom natječaja nije neuobičajena. Za malverzacije oko Ciottine doznao je iz medija, a rekao je i da mu je nemoguće osobno detaljno pregledavati svaki spis o poslovnim prostorima jer onda ne bi ni bilo potrebe za gradskom Direkcijom.

USKOK je u rujnu 2011. podignuo optužnicu protiv inspektorice Biserke Gregorović (1953.), voditeljice pisarnice u Državnom inspektoratu u Rijeci Nevije Mišćak (1958.), inspektora Marka Gašperova (1975.) i Bojana Kuprešanina (1977.), ravnateljice Direkcije poslovnih prostorija u riječkoj Gradskoj upravi Željke Marković (1952.) te umjetnika Klasa Grdića (1963.). Suđenje je počelo u studenome prošle godine, a svih šestero ne smatraju se krivima.

Po optužnici, Gregorović je od siječnja do travnja 2011. od Mišćak tražila i dobivala podatke o budućim inspekcijskim nadzorima obrta za čiji nadzor nije bila ovlaštena. Te je podatke dostavljala vlasnicima obrta kako bi izbjegli prekršajnu odgovornost, a od njih je zauzvrat za sebe i inspektore tražila i dobila nakit i druge darove.

Marković se tereti da je u svibnju 2011. na zahtjev Gregorović dopunila natječaj za zakup gradskih poslovnih prostorija i tako isključila druge zainteresirane natjecatelje te omogućila da se na dražbi jedino javi kći prvookrivljene. Pošto je zaključen ugovor o zakupu poslovnih prostorija, Marković je od Gregorović dobila dar.

Osim toga, Marković je obavijestila Grdića da će uskoro biti raspisan natječaj za poslovne prostorije te da je za jedan slobodan prostor već odredila namjenu - atelijer, nakon čega je raspisan natječaj za četiri poslovna prostora. Zauzvrat je od Grdića na dar dobila dvije umjetničke slike.

S današnjeg ročišta na Županijskom sudu javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.