Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:57 / 09.07.2019.

Autor: Nina Deranja

Obersnel o aktualnim temama: radovi u Krešimirovoj, 3. maj, turizam...

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Na danas održanoj redovitoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na radove u Krešimirovoj, planove za nove radove, stanje u brodogradilištu 3. maj i na izgradnju komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Bodulovo.

Potpisan je ugovor o izgradnji komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Bodulovo. Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, iz EU fonda osigurano je nešto više od 5 milijuna, a razlika će se finacirati iz gradskog proračuna. Bodulovo će se sastojati od 11 parcela površine od 1000 do 8500 kvadratnih metara koje će biti na raspolaganju poduzetnicima, rekao je Obersnel. Istaknuo je kako je to velik prostor s obzirom na veličinu grada Rijeke.

Gradonačelnik Obersnel izvijestio je o radovima u centru grada i rekao da se radovi u Krešimirovoj ulici odvijaju po planu i u rokovima, a prvi dio - od Žabice do željezničkog kolodvora - bit će dovršen do kraja godine. "Uskoro se raspisuje natječaj za radove uređenja prostora ispred zgrade riječkog HNK. Trgovi 128. brigade i Riječke rezolucije još će pričekati s popločavanjem i pretvaranjem u pješačke zone dok ne završe arheološka istraživanja", iznio je planove gradonačelnik.

"Odlučili smo da trgove privremeno uredimo novim slojem asfalta. Bit će također i hortikulturnih zahvata i na trgovima više neće biti parkiranih automobila", najavio je Obersnel.

Gradonačelnik je komentirao stanje u 3. maju. "Nad riječkim brodogradilištem i dalje visi mač stečaja", kaže Obersnel, "no zahvaljujući pozitivnoj ulozi, podršci i razumijevanju Uprave, direktora Kučana i sindikata, poduzima se sve da do stečaja ne dođe i da se proizvodnja nastavi. Dobra vijest je da su brodovlasnici spremni ugovoriti nove gradnje, no da bi se to dogodilo, potreban je novac ili barem garancije, a to očekujem od Ministarstva gospodarstva i od Vlade", rekao je Obersnel.

Gradonačelnik je izrazio nadu da do stečaja neće doći i nadodao kako je osigurano preko 137 tisuća kuna za topli obrok radnicima i prijevoz do brodogradilišta Viktor Lenac s kojim 3. maj ima dogovorene poslove.

Bilo je govora i o turističkim rezultatima. Iako je generalna turistička statistika ove godine znatno lošija od očekivane, Rijeka bilježi rast i dobre rezultate. U prvih šest mjeseci u Rijeci je zabilježeno 18 posto više dolazaka i 24 posto više noćenja nego lani, a samo u lipnju čak 34 posto više nego u lipnju 2018. godine. I dalje dominira broj noćenja u privatnom smještaju. "Iduće godine otvara se hotel Hilton na Costabelli pa je moguće da se omjer promijeni u korist hotelskog smještaja", nada se Obersnel.

Obersnel o turizamu, pripremila Nina Deranja

Obersnel o trgovima, pripremila Nina Deranja

Obersnel o Bodulovu, pripremila Nina Deranja

Obersnel o 3. maju, pripremila Nina Deranja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.