Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel o komunalnim redarima: Obavljaju posao supermena

14.04.2015.

16:13

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U postojećim zakonskim okvirima te s brojem ljudi s kojima raspolažu, gradsko komunalno i prometno redarstvo dobro obavljaju posao.

Rekao je to na kolegiju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te kritizirao prebacivanje sve više nadležnosti s inspekcija na komunalno redarstvo. Uz upućivanje zahtjeva za određene izmjene zakona nastojat će zaposliti više prometnih redara. Prometno redarstvo smije kazniti one koji nepropisno parkiraju vozilo, ali ne i one koji su se "samo zaustavili" na nedopuštenom mjestu. Ta se razlika dokazuje na sudu, a prometni redari tu bitku obično izgube. Osim toga, premalo ih je, a građani ih najčešće zovu za rješavanje susjedskih odnosa vezanih uz parkiranje, rečeno je na kolegiju.

Komunalni redari moraju kontrolirati korištenje gradskih poslovnih i stambenih prostora, sudjelovati u deložacijama, nadzirati buku, uvjete držanja kućnih ljubimaca, razmnožavanje životinja te postupanje s nađenim životinjama i taksi prijevoz. Moraju biti inspektori cestovnog prometa na nerazvrstanim cestama, svojevrsni građevinski inspektori kod uklanjanja ruševina ili nelegalnih zahvata u prostoru i prekopa cesta te kontrolirati koncesionare na pomorskom dobru.

"Posao za supermena", kaže Obersnel koji je zadovoljan njihovim radom. Upozorio je na to da je više tijela nadležno za istu ili sličnu problematiku što je zbunjujuće za građane te ga ne čude kritike: "Teško da će građani znati trebaju li zvati građevinsku inspekciju ili komunalnog redara. Još je teže kad im je potreban kontrolor buke jer treba utvrditi dolazi li buka s terase iz kafića ili iz kafića iznutra. Za vanjsku buku nadležan je komunalni redar, a za onu unutar kafića - sanitarni inspektor." Gradonačelnik podržava inicijative za izmjenu zakonskih rješenja, ali sumnja u podršku nadležnog ministarstva. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.