Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: poduzetnicima nastavak potpora; kućanstvima skuplji odvoz smeća

27.10.2020.

13:12

Autor: Neva Funčić

Kukuljan i Obersnel pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Kukuljan i Obersnel pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Bazen se zatvara za građanstvo, škole i vrtići ostaju otvoreni, poduzetnicima popusti za zakupnine, ugostiteljima terase besplatno, a računi za odvoz otpada rastu za 25 posto. To su naglasci s konferencije za novinare riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Grad Rijeka nastavit će mjere pomoći poduzetnicima: od 1. studenog do kraja godine, poduzetnicima kojima je zbog epidemioloških mjera pao promet, bit će umanjena zakupnina za gradske prostore, objavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Ako je pad prometa do 40 posto zakupnina se smanjuje za 30 posto, a ako je pad prometa veći od 60 posto, zakupnina će biti umanjena za 50 posto. Istovremeno, za sve ugostiteljske terase na gradskoj površini zakupnina se do kraja godine neće naplaćivati", rekao je Obersnel te dodao da su iz popusta izuzete djelatnosti koje nisu pogođene krizom, poput banaka, ljekarni, garaža ili političkih organizacija.

Europska komisija je u svojem izvješću istaknula Rijeku kao grad koji je na vrijeme poduzeo mjere pomoći poduzetnicima, a novi paket na tragu je mjera usvojenih u ožujku, rekao je gradonačelnik.

Izvijestio je da je gradski proračun ovog proljeća uprihodio 22 milijuna kuna manje; uz 5,5 milijuna kuna dodatnih troškova za hladni pogon vrtića i produženih boravaka, dodatnih čišćenja i nabave maski i dezificijensa.

Obersnel je otklonio primjedbe da su potpore poduzetnicima vezane uz kampanju za lokalne izbore. "Ovog proljeća još nitko nije razmišljao o izborima", poručio je Obersnel te dodao da se mjere u slučaju potrebe mogu i produljiti.

Uoči blagdana Svih svetih, gradonačenik je najavio pojačane autobusne linije prema grobljima te besplatne vožnje u nedjelju 1. studenog. Bit će pojačane i kontrole nošenja maski u autobusima i na grobljima, najavio je Obersnel te apelirao na građane da se ponašaju odgovorno.

Zbog porasta broja zaraženih, do daljnjeg se zabranjuje korištenje bazena za građanstvo, a ostali sportski programi ostaju prema planu. Pooštrene su kontrole ulaska u sve zgrade gradske uprave, ali sve funkcionira normalno, osim što je kazalište na tjedan dana prekinulo program.

I škole i vrtići nastavljaju radom. U Rijeci je trenutno u izolaciji sedam razrednih odjela u osnovnim školama te šest vrtićkih grupa. Od ukupno 8.250 učenika i 3.200 djece u vrtićima, pozitivno na COVID 19 je četvoro školske djece i pet učiteljica, izvijestio je Obersnel.

"Umjesto 27 milijuna kuna, godišnje ćemo Ekoplusu plaćati 48 milijuna kuna i nije bilo druge nego podići cijenu", rekla je Kukuljan te predočila novi izračun na primjeru tročlanog kućanstva koje će umjesto 72,06 kuna, odvoz kućnog otpada sada plaćati 89,84 kune, što je 24,67 posto skuplje.

Drugi dio konferencije za novinare bio je posvećen poskupljenjima. Građani Rijeke i riječkog prstena će odvoz kućnog otpada od 1. studenog plaćati 25 posto više. Naime, od od 1. listopada je znatno povećana cijena usluga Ekoplusa, zbog čega će zbrinjavanje otpada na Marišćini riječku Čistoću godišnje koštati 21 milijun kuna više, rekla je direktorica Čistoće Jasna Kukuljan.  

Gradonačelnik Obersnel prihvatio je cjenik i najavio nastavak pregovora s Ekoplusom. Jedina pogodnost koja ide uz više račune je to da će svako kućanstvo, korisnik usluga Čistoće, jednom godišnje besplatno moći naručiti baju za glomazni otpad. Poslušajte konferenciju za novinare:

Obersnel i Kukuljan o riječkim kovid računima, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.