Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Ponosni smo na one koji su nas obranili; mlade učiti o njima

19.06.2019.

16:34

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Žrtve ratova i zločina ne smiju se zaboraviti, naša djeca moraju znati da su se zla događala, isto tako moraju znati istinu o Bleiburgu, moraju znati za logore smrti, za Sutjesku i Neretvu, ali i za Vukovar i Škabrnju, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ponosni smo na sve one koji su nas obranili i o njima moramo pričati mladima, dodao je na svečanoj akademiji u Rijeci u povodu Dana antifašističke borbe i Dana državnosti gradonačelnik Vojko Obersnel.

Rijeka je u već zaboravljenim ratovima, ali i nakon Domovinskog rata pokazala da je uvijek bila spremna prihvatiti različitosti, ali isto tako i grad u kojem ideje mržnje, zla i netolerancije ne mogu proći, poručio je Obersnel. "Nemojte šutjeti kad vidite nešto loše, nemojte to ignorirati, reagirajte da biste vi i vaša djeca živjeli u humanom, otvorenom i tolerantnom društvu. Najprije partizani, a onda i branitelji pokazali su da postoji veza ta dva bliska datuma, zahvalni smo i jednima i drugima. Mislim da se treba sjetiti herojstva partizana u NOB-u kao i branitelja u Domovinskom ratu koji su ostvarili tu dugu težnju hrvatskog naroda da imamo vlastitu državu", istaknuo je Obersnel.

Ta nastojanja da se ostvari sloboda imaju zajednički nazivnik, rekao je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić. "Borba naših ljudi, bilo da je riječ o parizanima ili braniteljima za obranu vlastite domovine, za slobodu, za temeljna ljudska prava i za ravnopravnost." Poslušajte:

Akademija u povodu Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.