Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Porezno rasterećenje mladih ide na teret lokalne samouprave

02.03.2021.

13:26

Autor: Vladimir Jurić / Hina

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u utorak je pozdravio Vladino porezno rasterećenje mladih, ali i upozorio da je to još jedna od fiskalnih mjera na teret jedinica lokalne samouprave. Obersnel je pritom najavio i jeftiniji odvoz otpada.

Obersnel je na redovitoj, mjesečnoj konferenciji za novinare rekao da to porezno rasterećenje neizravno utječe na smanjenje cijene rada te moguće povećanje plaća mladim zaposlenicima.

No, istaknuo je, bilo bi lijepo kad bi premijer i ministar financija rekli da je to učinjeno na teret jedinica lokalne samouprave, odnosno smanjenjem njihovih prihoda. Konkretno, dodao je, za Grad Rijeku to znači 20 milijuna kuna u ovoj godini.

Obersnel smatra da je Vlada trebala pripremiti kompenzacijske mjere za taj gubitak prihoda jedinica lokalne samouprave: "Opet se nastavlja praksa provedbe porezne reforme na teret jedinica lokalne samouprave", naglasio je riječki gradonačelnik.

Tom prigodom je također ocijenio da će smanjenje općih poreznih stopa značiti znatno povećanje plaća za one s najvišim primanjima, a za one s manjim primanjima - tek nekoliko desetaka kuna. "Je li to u smjeru ostvarenja socijalne države kakvu smo zamišljali?", upitao se Obersnel.

Gradonačelnik je najavio kako bi stanovnici Rijeke od idućeg mjeseca trebali plaćati jeftiniji odvoz smeća, kao i odvoz glomaznog otpada. Nadalje, Grad je nakon jučerašnjeg ponovnog otvaranja terasa donio još neke odluke kojim se želi pomoći ugostiteljima.

Poslušajte izjave gradonačelnika Vojka Obersnela o novom cjeniku odvoza smeća te dodatnim odlukama kojim se pomaže ugostiteljima:

Vojko Obersnel o terasama, pripremio Vladimir Jurić

Vojko Obersnel o cjeniku odvoza smeća, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.