Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Projekt EPK 2020 nadilazi kulturu i ostavlja infrastrukturu

27.12.2019.

14:07

Autor: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

2019. je u Rijeci bila godina velikih infrastrukturnih projekata, a u projekte Europske prijestolnice kulture ulaže se čak 250 milijuna eura, bespovratno iz fondova Europske unije. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ocijenio kako bi 2020. mogla biti prekretnica daljnjeg razvoja Rijeke.

Riječani i njihovi gosti i ovu će godinu ispratiti druženjem na Korzu, a u glazbenom programu na dočeku 2020.očekuju ih Nikolina Tomljanović, Nina Badrić i Dubioza kolektiv.

Prevladavanje krize u 3. maju i početak gradnje nove bolnice najznačajniji su riječki događaji u protekloj godini, ocijenio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Pred nama je godina u kojoj će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture, a Riječani će na prostoru kompleksa Benčić dobiti novi Art-kvart, bolju gradsku infrastrukturu i prepoznatljivost.

Svečano otvorenje EPK 2020 bit će 1. veljače u riječkoj luci, nakon čega slijedi više od 600 različitih projekata u kojima će svatko pronaći nešto za sebe, najavio je gradonačelnik.

U prvoj polovici godine Hrvatska će predsjedati Vijećem Europske unije, a u Rijeci se očekuju sastanci ministara kulture zemalja jugoistočne Europe, sjednica Odbora regija Vijeća Europe i sastanak mreže gradonačelnika gradova koji su bili ili će tek nositi titulu Europske prijestolnice kulture.

Gradonačelnik se pohvalio uspješnim povlačenjem novca iz EU fondova za infrastrukturne projekte koji su u tijeku: nakon 204 milijuna eura, Rijeka je osigurala dodatnih 45 milijuna eura bespovratnih sredstava EU fondova. Projekt obnove vodovoda i kanalizacije vrijedan je milijardu i 700 milijuna kuna, od čega je 1,2 milijarde bespovratna potpora. U 2019. su u grad stigla 22, a iduće godine stižu još 32 nova autobusa "Autotroleja". Riječki model građanskog odgoja širi se Hrvatskom, do sada ga je preuzelo 9 gradova i 3 županije, a trend se nastavlja, rekao je Obersnel.

Očekuje da će projekt EPK 2020. povećati prepoznatljivost Rijeke i biti poticaj za razvoj kulturne industrije, koja bi mogla promijeniti daljnji razvoj grada.

Građanima će u naslijeđe ostati infrastruktura, "i to nemala", ističe gradonačelnik. Na lukobranu će nakon preinake u muzej biti vezan brod Galeb, a na prostoru kompleksa Benčić naći će se Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada, Dječja kuća i Gradska knjižnica. Radovi koji su u tijeku vrijedni su 220 milijuna kuna, od toga je polovica osigurana mimo proračuna grada, iz fondova EU i RH, rekao je Obersnel.

Najavljuje i obnovu kanalizacijske mreže i gradnju novog pročistača otpadnih voda, a radovi u Krešimirovoj ulici bit će završeni u proljeće iduće godine. EPK 2020 Rijeci će donijeti prepoznatljivost i promjenu, poručuje Obersnel - poslušajte:

Obersnel pred novinarima uoči EPK 2020, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.