Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Rijeka pristaje na duplo manje poskupljenje odvoza otpada

02.10.2020.

13:34

Autor: Hina, Lea Domijan Fišter

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u petak je rekao da će Grad prihvatiti popust od 50 posto na nove, veće cijene zbrinjavanja otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina, ali traže detaljno obrazloženje svake stavke poskupljenja.

"Nemamo druge mogućnosti nego to prihvatiti, iako je to klasična ucjena i rušenje normalnih poslovnih okvira, ali i dalje inzistiram na analizi razloga poskupljenja", istaknuo je Vojko Obersnel na konferenciji za novinare.

Obersnel je izvijestio kako je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih 36,4 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za projekt "Povežimo se baštinom" na području Riječke aglomeracije. Uz Grad Rijeku, partneri na projektu su sve okolne općine i gradovi članice Riječke aglomeracije, a prema ugovoru u projekt bi trebali uložiti još isti iznos vlastitog novca kojim će se na njihovu području urediti po jedan objekt kulturno-povijesne baštine. Primjerice, revitalizacija Ville Angioline u Opatiji, uređenje grobničkog kaštela, Kuće kostrenskih pomoraca ili Kuće halubajskog zvončara u Viškovu... U Rijeci će se urediti središnji interpretacijski centar koji će predstavljati svaki od ovih lokaliteta te upućivati posjetitelje k njima.

Naveo je kako su predstavnici Grada i gradske komunalne tvrtke Čistoća na Skupštini tvrtke Eko plus, koja upravlja Marišćinom, bili protiv najavljenog poskupljenja od 151 posto za mješoviti komunalni otpad i čak 758 posto za glomazni otpad. No, kazao je, preglasani su glasovima predstavnika Primorsko-goranske županije i Općine Viškovo te predstavnika radnika Eko Plusa, koji su bili za poskupljenje.

Istaknuo je da su iz Grada bili protiv jer poskupljenje nije dovoljno obrazloženo, a negativno bi utjecalo na djelovanje Čistoće te bi se prelilo na cijene odvoza otpada za kućanstva, pa su zatražili detaljno obrazloženje svake stavke poskupljenja.

Obersnel je rekao kako je Eko Plus nakon svega ponudio popust komunalnim društvima od 50 posto na nove cijene, kao preudvjet sklapanja novih ugovora o prihvatu otpada na Marišćini, te da u Gradu nemaju druge nego prihvatiti takve cijene. 

Tvrtka Eko plus ima problema s likvidnošću i stoga je realno očekivati da će se cijene prihvata otpada morati izjednačiti s onom kakva je u istarskom Kaštjunu, ali je posve neopravdano tražiti da prihvat glomaznog otpada bude 758 posto veći, a da se to ne odrazi na potrebu poskupljenja cijene odvoza za građane, rekao je Obersnel.

Najavio je da će na skupštini društva tražiti smjenu direktora Eko plusa, ako se ne utvrdi neka opravdana i prihvatljivo viša cijena za prihvat glomaznog otpada. O cijeni odvoza otpada za građane, koja će se morati mijenati, gradonačelnik još nije htio govoriti jer nisu završene analize i kalkulacije, a podsjetio je i na poremećaj tržišta sekundarnih sirovina, poslušajte:

Obersnel o poremećaju tržišta sekundarnih sirovina, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.