Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Službenim podacima protiv tvrdnji da Rijeka stagnira

02.03.2018.

14:06

Autor: Blanka Uzelac

Foto: Blanka Uzelac / HRT Radio Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel danas je punoljetan u vođenju grada. Upravo na današnji dan prije 18 godina preuzeo je gradonačelničku dužnost od Slavka Linića. Obljetnicu nije spominjao, ali je novinarima danas predstavio rezultate riječkog gospodarstva u posljednjih nekoliko godina.

Upravo ti rezultati, kako je rekao gradonačelnik, pobijaju mišljenja da Rijeka stagnira. Gradonačelnik Obersnel je tako predstavio rezultate Financijske agencije i Zavoda za zapošljavanje, a koji pokazuju da je po mnogočemu Rijeka odmah iza Zagreba.

Sa Zagrebom se ne možemo mjeriti, ali sa svim drugim većim gradovima u Hrvatskoj da, pogotovo kad je riječ o neto dobiti riječkih poduzetnika, u čemu smo drugi, čak i ispred Splita koji je veći od Rijeke i ima više poduzetnika i stanovnika. "Neto dobit riječkih poduzetnika, što je najznačajniji rezultat poslovanja, na drugom je mjestu s povećanim prihodima od 6,5 posto u posljednje 3 godine, pa ne stoji priča da Rijeka u gospodarstvu stagnira", rekao je Obersnel. Čak i Dubrovnik koji se uvijek spominje kao grad uzor je po tom pitanju tek na pedesetom mjestu.

O iseljavanju stanovništva iz Rijeke kaže: "Točno je da je broj odlazaka veći od broja dolazaka, ali ljudi koji odlaze iz Rijeke uglavnom idu u općine i gradove oko Rijeke, jer u Rijeci više nema uvjeta stanogradnje, pa u okolici grade kuće. Što se odlazaka u inozemstvo tiče, taj odlazak nije toliko velik, iako postoji. Najviše ih je otišlo 2015. godine, njih 905, ali u 2016. taj trend je bitno smanjen, otišlo ih je 294."

Stopa nezaposlenosti pada, turizam raste kao i investicije koje će u ovoj i idućih godina biti u vrijednosti od 775 milijuna eura, zaključio je Obersnel. Poslušajte:

Foto: Blanka Uzelac / HRT Radio Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.