Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Sramotno je i pogrešno tvrditi da je Trst oslobođen 12. lipnja

05.06.2020.

13:58

Autor: Tatjana Sandalj

Tko je oslobodio Trst? (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Tko je oslobodio Trst? (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Foto: - / -

"Povijest za neke očito nije učiteljica života, nego područje manipulacija i razvijanja novih nerazumijevanja koja su odavno već trebala biti prevladana", piše riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirajući na promjenu datuma dana oslobođenja Trsta.

Lokalne vlasti u Trstu proglasile su 12. lipanj, dan kada su jugoslavenski partizani napustili grad prepustivši ga Amerikancima i Britancima, novim danom oslobođenja Trsta. Učinili su to na prijedlog desničarskog gradonačelnika Roberta Dipiazze, člana Berlusconijeve stranke Naprijed Italijo.

Dok Italija dan oslobođenja od fašizma slavi 25. travnja, Trst će prvi put u 75. godina otkada su partizani iz Trsta protjerali fašiste 2. svibnja 1945. godine, kao dan oslobođenja obilježiti 12. lipnja.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u svom reagiranju na to piše: "Sramotno je, i povijesno pogrešno, tvrditi da je partizanska vojska u svibnju 1945. godine okupirala Trst te da je on 12. lipnja, odlaskom partizana, oslobođen. Gospodinu Dipiazzi očito treba lekcija iz povijesti kako bi naučio da je upravo partizanska vojska, tada jugoslavenska, iz Trsta otjerala naciste i omogućila da grad, četrdeset dana kasnije, preuzmu američke i britanske vojne jedinice."

Obersnel podsjeća da je: "...narodno oslobodilačka vojska je bila sastavni dio savezničkih snaga koje su se borile protiv nacističke njemačke i borbe za oslobođenje Rijeke, Istre i Trsta bile su dogovorene operacije za konačni slom nacizma na ovom području."

Riječki gradonačelnik zaključio je da: "...od čovjeka koji na dan okupacije Rijeke od strane D'Annunzia i njegovih pristaša postavlja spomenik tom istom D'Annunziu, teško da možemo očekivati razumijevanje povijesti i povijesnih činjenica."

Gradonačelnikovo priopćenje pročitajte u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.