Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: strateški prioritet u gradu je obnova prometnica

03.01.2017.

14:30

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tijekom protekle dvije godine, u suradnji s Hrvatskim cestama, u Rijeci je obnovljeno više od 25 kilometara cesta u vrijednosti od 20 milijuna kuna. Radovi u Ulici Ivana Zajca završeni su krajem prošle godine, pa je preostalo obnoviti još dvije važne riječke prometnice: Adamićevu i Krešimirovu.

Početak tih radova uvjetovan je rekonstrukcijom glavnog kanalizacijskog kolektora u okviru još većeg projekta koji će ovih dana Republika Hrvatska službeno proglasiti državnim strateškim prioritetom.

Rekonstrukcija je sastavni dio većeg projekta koji bi se trebao financirati europskim novcem. Kako kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, to je sve skupa s kolektorom, vrijedno oko milijardu i 700 milijuna. "Bit će opet puno kopanja po gradu, no to je jedini način da osiguramo da svi građani imaju priključak na kanalizaciju što je normalan civilizacijski doseg za 21. stoljeće", kaže gradonačelnik Obersnel.

Ovih bi dana projekt trebao biti uvršten u listu strateških prioriteta Republike Hrvatske, ali neovisno o tome uskoro će biti raspisan natječaji za izgradnju novog pročiščivača otpadnih voda, 200 kilometara kanalizacije i 100 kilometara vodovoda.

"Realizacijom ovog projekta, koji bi trebao biti završen do 2019. ili 2020. godine, stvorit će se uvjeti za priključenje svih zgrada u Rijeci i riječkome prstenu, odnosno Viškovu, Čavlima, Kastvu i dijelu Matulja na kanalizaciju, čime će biti osigurana javna vodoopskrba za narednih 50 godina", rekao je Vojko Obersnel.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.